• rýče s násadou zakončenou ve tvaru písmene D

    Jak vybrat nejlepší rýč?

    , 1 komentář

    Rýč patří mezi nezbytné pomůcky všech, kteří pěstují rostliny. Proto bychom jeho výběru měli věnovat odpovídající pozornost. Nejlepší rýč nemusí být nejdražší, ani na sobě nemusí nést název známé značky. Důležité je, aby byl nejlepší pro nás. Tedy aby se hodil na práci, kterou s ním budeme nejčastěji vykonávat a také aby se nám s ním dobře pracovalo.

  • jak na krtka v krtině - jak se zbavit se krtka?

    Jak na krtka

    , 2 komentáře

    Také vás po zimě v zahrádce „přivítaly“ nové krtince? Přibývají stále další a další? Pokud jich není příliš, pokusme se krtky tolerovat a nahlížet na jejich činnost s nadhledem a porozuměním. Krtek je zákonem chráněný a užitečný živočich, který nám svým způsobem i velmi pomáhá. Jak ale usměrnit intenzitu počínání krtka?

  • ibišek kvete na letorostech

    Venkovní ibišek řezat nemusíte

    , 0 komentářů

    V podobě keříků či menších stromků bývá ibišek syrský oblíbenou ozdobou předzahrádek i solitérou přitahující pozornost návštěvníků větších zahrad. Venkovní ibišek patří k dřevinám, které řez nezbytně nepotřebují. Záleží tedy především na vašem záměru a prostorových možnostech.

  • okurky patří k nejčastěji pěstovaným plodinám

    Pěstování okurek je věda. Nebo ne?

    , 0 komentářů

    Pěstování okurek je mezi našimi zahrádkáři velmi oblíbené. Pokud ještě nemáte své favority mezi odrůdami, připravili jsme pro vás rady, podle čeho okurky vybírat. Šlechtitelé se při své práci zaměřují nejen na co nejlepší chuťové vlastnosti, ale také na to, aby pěstování zahrádkářům co nejvíce usnadnili. 

  • výsevní substrát jako směskompostu, rašeliny, perlitu a křemičitého písku

    Perlit nebo výsevní substrát?

    , 0 komentářů

    Při výsevech, kdy předpěstováváme rostliny pro další výsadbu, je důležitý nejen výběr vhodného osiva, ale také volba výsevního substrátu. Klíčící rostliny zpočátku nepotřebují žádné další živiny. Mnohem důležitější pro ně v tuto chvíli je schopnost substrátu udržovat potřebnou vlhkost a také to, aby neobsahoval zárodky plísní a hub.

  • Řez: komule milují motýli, zvlášť babočky

    Záludnosti řezu motýlích keřů - komulí

    , 0 komentářů

    Komule, známá pod přezdívkou motýlí keř, se těší stále větší oblibě zahrádkářů. Není se čemu divit, protože její mohutné laty květů jsou velmi atraktivní. Někteří však váhají zda, kdy a jak vlastně komuli řezat.

  • plíseň sněžná na zahradě

    Plíseň sněžná dovede potrápit

    , 1 komentář

    S končící zimou nastává čas, abychom věnovali naši pozornost a péči zatravněným plochám. Jakmile odtají poslední zbytky sněhu a začne se hlásit dlouho očekávané jaro, objeví mnoho z nás na své zahrádce nemilé překvapení. Houbovité onemocnění v podobě nevzhledných světlých skvrn může napáchat poměrně rozsáhlé škody, a tak je vhodné zaměřit se nejen na jeho likvidaci, ale především na prevenci.

  • cibule šalotka tvoří trsy dalších cibulí

    Šalotka - rady pro snadné pěstování

    , 1 komentář

    Pěstování cibule šalotky je u nás mnohem méně rozšířené než klasické cibule kuchyňské. Že vám nikdy cibule moc nerostla? Zkuste šalotku z předpěstované sadby. Jejím charakteristickým znakem jsou trsy drobných cibulek, které vyrůstají kolem mateřské cibule. Díky tomu při jejím pěstování získáte i větší množství zelené natě.