• kovařík Ampedus elegantulus je skutečně elegantní a navíc chráněný

    Drátovci škodí nejen bramborám

    , 0 komentářů

    Pokud jste ve sklizených bramborách zaznamenali drobné dírky, nejspíš jste marně hledali jejich původce. S největší pravděpodobností mají tyhle chodbičky na svědomí larvy kovaříků. Při sklizni se jim většinou podaří uniknout. Seznámení s jejich životním cyklem nám pomůže největším škodám předcházet.

  • semena fazolu šarlatového bývají různobarevná

    Sklízíme semena pro další výsevy

    , 0 komentářů

    Semena z vlastní sklizně se nám mohou hodit ze dvou hlavních důvodů. Tím prvním je možnost výhodného získání vlastního osiva. Tím druhým je jejich konzumace, pokud k tomu jsou vhodná. Některé rostliny pracují za nás - rozmnožují se samovýsevem.

  • Přírodní sklep ve skále udržuje stabilní prostředí pro uskladňování ovoce a zeleniny.

    Příprava sklepa pro skladování ovoce a zeleniny

    , 2 komentáře

    Dříve než začneme plnit sklep našimi pěstitelskými produkty, měli bychom věnovat pozornost důkladné kontrole stavu skladovacího prostoru. Špinavý a neudržovaný sklep se stává živnou půdou pro mnoho choroboplodných zárodků, které pak působí vyšší kazivost uskladněného ovoce a zeleniny. Zaměříme se proto především na prevenci.

  • vhodná péče prodlouží květinám ve váze život

    Prodlužte život řezaným květům

    , 0 komentářů

    Květiny, které ustřihneme do vázy, mají svůj život jednou pro vždy zkrácený. Ale dodržíme-li několik základních pravidel, mohou nás těšit přece jen docela dlouho. Ať už jsme je vypěstovali na vlastní zahradě nebo dostali jako dárek.

  • pampová tráva má nádherná květenství

    Pampová tráva – jak předejít zklamání

    , 0 komentářů

    Kortadérie, známá spíše pod názvem pampová tráva či pampas, dokáže opravdu oslnit jen tehdy, pokud jí dopřejeme vhodné podmínky. Díky mohutnému vzrůstu a hlavně nádherným chocholovitým květenstvím právem patří k nejoblíbenějším okrasným travinám našich zahrad.

  • při sklizni višní můžeme odstřihnout i větve s plody

    Jak předejít vyholování višní?

    , 0 komentářů

    S péčí o budoucí úrodu višní je vhodné začít v době jejich sklizně, případně krátce po ní. Zvlášť, pokud pěstujeme některou z převislých odrůd. Správně provedený řez pomůže zabránit vzniku dlouhých vyholených výhonů a podpoří budoucí úrodu.

  • komule Davidova má květy nejčastěji ve fialových barvách

    Rady pro nákup motýlího keře

    , 0 komentářů

    Někteří majitelé zahrádek jsou nepoučitelní. Zatímco při nákupu přístrojů pečlivě zvažují nejen cenu, ale také jejich možnosti, u rostlin často výběr končí pohledem na cenovku. Zvlášť po nákupech u neznámých prodejců v dalších letech často přichází velké rozčarování. Klasickým příkladem neuvážených nákupů jsou motýlí keře.

  • svlačec rolní je nepříjemný plevel

    Svlačec rolní a jak se ho zbavit

    , 3 komentáře

    Nenáviděný, proklínaný, neustále likvidovaný a přesto téměř všudypřítomný. I tak by bylo možné charakterizovat jeden z  nejúpornějších plevelů – svlačec. Jeho vlastnosti velmi dobře vystihují lidové názvy: opletník, obtáčka, plazivý koukol, pupenec, slak, slatec, svlak, šlatec či votáčka.