• pýr se rychle rozrůstá díky oddenkům

    Jak se zbavit pýru

    , 0 komentářů

    Pokud se na pozemku objeví pýr plazivý, čeká majitele zdlouhavý souboj s mizivou šancí na vítězství. Pýr je hodně těžký soupeř. Ve svůj prospěch dovede využít, či spíše zneužít, každé naše zaváhání. Jeho nejsilnější zbraní je obrovská reprodukční schopnost: deseticentimetrový oddenek se v průběhu vegetace rozroste až do délky 30 metrů.

  • bohatě rozkvetlá louka

    Recepty na rozkvetlou louku

    , 0 komentářů

    Cesty, které vedou k rozhodnutí přeměnit část pozemku na rozkvetlou louku, bývají různé. Někdy je impulsem příliš velká plocha nízkého trávníku, který nestíháme udržovat, jindy vysoká ekonomická náročnost spojená s péčí o něj či touha po zpestření části zahrady lučními květy.

  • plzák španělský na salátu

    Zaručené recepty na hubení slimáků a plzáků

    , 2 komentáře

    Škodliví plži jsou rok od roku stále větším postrachem nejen zahrádkářů, ale také zahradníků a zemědělců. Hubíme je někdy tak horečnatě, až si do budoucna líčíme pasti sami na sebe a své blízké. Je účinná obrana vůbec možná?

  • Řešíme nerovnováhu živin v půdě: po přihnojení půdu provzdušníme

    Projevy nedostatku a nadbytku živin v půdě

    , 0 komentářů

    Živiny v půdě jsou značně proměnlivou veličinou. Na jejich obsah působí i během vegetace různé vlivy. Nastat mohou samovolné chemické reakce nebo také silné deštivé počasí, kdy dochází k vyplavování žádoucích prvků z půdy. Rádi bychom zajistili optimální množství důležitých půdních elementů, ovšem jak rozpoznat v půdě jejich správnou hladinu?

  • některé kultivary čilimníky mají dvoubarevné květy

    Čilimník řežte včas, pravidelně, ale umírněně

    , 0 komentářů

    V době kvetení jsou čilimníky pro množství výrazných květů v zahradách nepřehlédnutelné. Bohužel často o svou krásu po pár letech přicházejí. Poradíme vám co udělat pro to, aby tyto keře i v následujících letech sršely gejzíry nádherných květů.

  • Mulč působí v zahradě také jako dekorativní prvek.

    Mulčování – čím, kdy a jak

    , 1 komentář

    Zatímco jedni mulčování vychvalují a nedají na něj dopustit, stále častěji zaznívají hlasy upozorňující na jeho nevýhody. V určitých situacích může být mulčování skvělým pomocníkem, ale všelék pro lenivé zahrádkáře z něj nikdy nebude.

  • kopřiva patří k nejoblíbenějším surovinám pro přípravu jíchy

    Příprava kopřivové jíchy

    , 0 komentářů

    I při práci na zahradě jsme přivykli pohodlí moderního světa. Dokonce tak moc, že se občas stává, že majitelé zahrad používají víc chemie na metr čtvereční než zemědělci. Čas od času se vyplatí oprášit znalosti předků. Dokázali využít to nejlepší, co příroda nabízí. Příprava kopřivové jíchy sice stojí určité úsilí, ale radost z vlastnoručně připraveného hnojiva to jistě vyváží.

  • Nedostatek živin a minerálních látek v půdě negativně ovlivní naše snažení.

    Máte v půdě dostatek nepostradatelných živin?

    , 0 komentářů

    Často si ani neuvědomujeme, jak významně může nedostatek některých minerálních látek v půdě působit na kvalitu a bohatství naší úrody. Mnohdy věnujeme značné úsilí pěstování rostlin a všemu, co roste nad povrchem země, na aktuální stav půdy v zahrádce však trochu zapomínáme. Přitom proměnlivost půdního prostředí není nijak výjimečným jevem. Které látky jsou v půdě nepostradatelné a čím jsou pro rostliny užitečné?