• pohled na napadené smrky, 13. 5. 2015, foto archiv vukoz.cz

    Invaze mšic likviduje stříbrné smrky

    , 3 komentáře

    Zděšení. To je asi první reakce lidí, kteří spatří hromadně napadené stříbrné smrky. Nejhůře postiženým smrkům ve velké hnědne a opadává jehličí. Následuje hledání pachatele. Je to nemoc nebo škůdce? Připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější dotazy týkající se masivní kalamity, včetně rad odborníků, jak lze v případě napadení stromům pomoci.

  • už jste zkusili pěstovat vlastní brambory?

    Jak vypěstovat nejlepší brambory?

    , 0 komentářů

    Toužíte po skvělých bramborách? Předem se omlouváme, ale žádný kouzelný trik vám neprozradíme. Raději otevřeně přiznáme, že neexistuje. Jak ověřily celé generace našich předků, i brambory potřebují odpovídající průběžnou péči. Ale věřte, že ta trocha námahy opravdu stojí za to!

  • nové přírůstky buxusu jsou světleji zelené

    Mera zimostrázová, nenápadný škůdce buxusů

    , 25 komentářů

    Někteří škůdci buxusů jsou díky své velikosti a zbarvení nenápadní. Třeba taková mera zimostrázová. Daleko dřív než tohoto hmyzu si všimnete bílých vlnitých výměšků, které zanechávají jeho nymfy na listech buxusu. Teprve při pohledu zblízka objevíte jejich původce.

  • jablko napadené obalečem jablečným

    Kdy a jak likvidovat obaleče jablečné?

    , 0 komentářů

    Určitě znáte to zklamání, když se chcete zakousnout do jablka a zjistíte, že dávno před vámi to udělal červ. Je to s největší pravděpodobností obaleč jablečný, jeden z nejvýznamnějších škůdců jabloní. Poradíme vám, kdy a jak s ním nejlépe začít bojovat.

  • pod slabě vzrůstnými ovocnými stromy udržujeme volnou půdu

    Péče o půdu pod ovocnými stromy - rýt či nerýt?

    , 0 komentářů

    Odpověď na otázku "rýt či nerýt pod ovocnými stromy" nemůže být jednoznačná. Musíme vzít v úvahu nejen druh, stáří a velikost stromů, ale také kvalitu půdy a klimatické podmínky. Proto jsme pro vás připravili přehled předností různých způsobů péče o prostor pod stromy. Věříme, že mezi nimi najdete nejvhodnější způsob kultivace půdy pro své podmínky.

  • Zahradní jezírko lemované rostlinami a přírodními kameny

    Okrasné zahradní jezírko zahradu oživí

    , 2 komentáře

    Zahradní jezírko nebo rybníček významně přispěje k estetickému zkrášlení a oživení zahrady. A nemusíte být smutní, pokud vám prostorové možnosti neumožňují vybudovat zrovna bazén na koupání. Často postačí zpestřit zahradní prostor jen malou vodní plochou, která bude působit jako zajímavý ozdobný prvek a v letním období bude navíc přinášet ochlazení a pocitovou pohodu.

  • Pěstování rajčat ve skleníku

    Jak na bohatou úrodu rajčat

    , 0 komentářů

    Rajčata patří k nejoblíbenějším druhům zeleniny u nás i po celé Evropě. K pěstování rajčat lze využít mnoho možností: vysadit je v zahradách do volného prostoru, do skleníků či fóliovníků, ale také třeba do pytlů na balkonech a lodžiích. Bohatost úrody však souvisí nejen s vynaloženou péčí, ovlivnit ji mohou i některé další faktory, které popíšeme dále.

  • Okrasné vyvýšené záhony dřevěné

    Zakládáme vyvýšené záhony

    , 0 komentářů

    Také svádíte nerovný boj s hryzci, hraboši a dalšími škůdci? Neodpovídá vašim představám složení půdy na vašich pozemcích? Pak pro vás mohou být elegantním řešením právě vyvýšené záhony.  V poslední době se záhony, vybudované nad úroveň běžného terénu, těší značné oblibě a zájem o ně má na svých zahradách stále více pěstitelů. Které výhody vyvýšené záhony poskytují a jak si je vlastními silami vytvořit?