• Bohaté keře šalvěje

    Domácí šalvějový čaj

    , 0 komentářů

    Bylinné čaje připravujeme prakticky v každém ročním období zejména kvůli jejich léčivým účinkům. Některé můžete popíjet preventivně téměř bez omezení, jiné je vhodné používat zejména při akutních potížích a k pravidelnému užívání se nedoporučují. Šalvějový čaj patří k těm druhům bylin, které se ke každodennímu dlouhodobému pití nehodí, přesto má v léčitelství své nezastupitelné místo. Příprava lahodného šálku šalvějového čaje mnoho času nezabere.

  • místy mohou být sedmikrásky milým zpestřením trávníku

    Sedmikráska – plevel nebo ozdoba trávníků?

    , 0 komentářů

    Zatímco plnokvěté kultivary sedmikrásek vysazujeme na záhony, ty obyčejné v pěstěných trávnících rádi nevidíme. Naopak trávníku ve vesnické zahrádce mohou jejich kvítky přidat šmrnc. Jak zabránit šíření sedmikrásek v trávnících tam, kde o ně nestojíme?

  • zkuste rozbor půdy

    Zjišťujeme složení půdy

    , 1 komentář

    Výsledek půdního rozboru může mít velmi zásadní důsledky pro naše další rozhodování. Třeba ve chvíli, kdy začínáme plánovat budování zahrady a uvažujeme o vhodných rostlinách. Nebo pokud se přes náš pozemek přežene povodeň. Odborně provedený půdní rozbor pomůže určit, zda nedošlo ke kontaminaci půdy povodňovou vodou a je-li další pěstování vhodné.

  • larva slunéčka hubí mšice

    S likvidací mšic neotálejte

    , 2 komentáře

    Ne náhodou bývají mšice označovány za jednoho z největších nepřátel zahrádkářů. Jsou nejčastěji se vyskytujícím škůdcem, který napadá téměř každý rostlinný druh. Nejčastěji jsou zelené, ale mohou být i černé, hnědé, bílé, červené či oranžové nebo dvoubarevné. Proč jsou tak zákeřné a je vůbec možné s nimi bojovat ekologicky?

  • trnovník akát má husté větve

    Likvidace akátu je zdlouhavá

    , 0 komentářů

    Záměr vysadit v zahradě francouzského krále akát, původem z Ameriky, byl jistě chvályhodný. Evropané si strom oblíbili nejen pro jeho vůni a zdroj lahodného medu, ale také pro jeho rychle rostoucí a zároveň velmi odolné dřevo i pro schopnost vegetovat v nepříznivých podmínkách. Dnes však trnovník akát patří k rostlinám, které Evropě přerostly přes hlavu.

  • zelené části je nutné před vařením z brambor odstranit

    Proč nejíst zelené brambory

    , 1 komentář

    Nejde o to, že by zelené brambory nebyly dostatečně zralé. Potíž je ve zvýšeném obsahu jedovatého solaninu. V obchodech se většinou s nazelenalými hlízami nepotkáme. Poradíme vám, jak zelenání zabránit jak při pěstování, tak při skladování.

  • hořcový stromek bohatě kvete až do prvních mrazíků

    Hořcový stromek klame jménem

    , 0 komentářů

    K oblíbeným rostlinám pěstovaným v nádobách patří hořcový stromek. Mnozí jej zahlédnou v katalogu či u přátel a touží jej mít také. Po rozbalení objednané zásilky často přichází velké rozčarování. Ta drobná rostlinka má být vysněný stromek?!

  • papriky vyžadují pravidelnou a důkladnou zálivku

    Jak pěstovat papriky

    , 0 komentářů

    Pěstování paprik patří k velmi oblíbeným, byť poměrně náročným disciplínám. Proto se nenechte odradit případnými začátečnickými neúspěchy. Poradíme vám, na co si dát při jejich pěstování nejvíc pozor.