• Myš na zahradě není vítaný host

    Jak na hlodavce v zahradě

    , 0 komentářů

    Většina zahrádkářů je důvěrně zná. Možná je nikdy nepřistihli při činnosti, ale určitě zaznamenali důsledky jejich soustavné „pracovitosti“. A kdo je tímto nevítaným hostem mnohých zahrad, sadů i sklepů?  Hlodavci. Drobní živočichové různých velikostí, s typicky uzpůsobeným chrupem. Boj s nimi je zdlouhavý, ale možností obrany je celá řada.

  • Kdy odebíráme rouby a jak rouby uchovávat?

    Odběr a uchování roubů

    , 0 komentářů

    Roubování patří k činnostem, které vyžadují přípravu v dostatečném předstihu. Pokud toužíte po záchraně nějakého zvlášť oblíbeného stromu, případně chcete rozšířit sortiment pěstovaných odrůd, zkuste roubování. Počítejte však s tím, že ne vždy se dostaví stoprocentní výsledky. Obrňte se trpělivostí a klidně si vše nejdříve natrénujte, napoprvé třeba na jabloních.

  • kalanchoe čili kolopejka v ozdobném obalu

    Květina jako dárek či milá pozornost

    , 6 komentářů

    V předvánočním období nás kromě shonu kolem shánění dárků čeká i řada setkání s přáteli. Často váháme, čím hostitele potěšit. Zvlášť majitelům zahrádek uděláme radost květinou. Atraktivně naaranžované řezané květy však mají velmi krátkou životnost. Proto jsme pro vás připravili přehled květin, které můžete v zimním období darovat v květináči.

  • dospělé smutnice pomůže odchytit žlutá lepová deska

    Smutnice likvidujte dřív, než se přemnoží

    , 0 komentářů

    Drobné šedočerné mušky, známé pro svou barvu jako smutnice, se nejčastěji vyskytují ve sklenících nebo v blízkosti pokojových rostlin. Pokud už se někde objeví, platí, že čím dříve s nimi začnete bojovat, tím méně vás to bude stát času a prostředků. Poradíme vám také, jak se nejlépe vpádu smutnic vyvarovat.

  • Nákup vánoční hvězdy: existuje mnoho barevných variací

    Při nákupu vánoční hvězdy buďte vybíraví

    , 1 komentář

    Možná se vám to už někdy také stalo: koupená vánoční hvězda byla krásně vybarvená, ale krátce po nákupu se její listy začaly kroutit a opadávat. Abychom měli jistotu, že nám opravdu do svátečních dnů vydrží jako dekorace, často její nákup odkládáme na poslední chvíli. A to, zvlášť v mrazivém počasí, nemusí být zrovna šťastné řešení.

  • je-li sníh hodně mokrý, přináší větvím nadměrnou zátěž

    Zimní ochrana rostlin začíná výběrem a výsadbou

    , 0 komentářů

    Čím pestřejší rostliné druhy pěstujeme, o to více péče bychom měli věnovat jejich odpovídající zimní ochraně. I když je počasí nevlídné, měli bychom průběžně zahradou procházet i v zimě. Jedině tak si včas všimneme rostlin potřebujících naši pomoc.

  • Křížaly z jablek

    Domácí křížaly jsou nejlepší

    , 1 komentář

    Máte dostatek ovoce a chcete ho uchovat i pro delší časové období? Vyrobte si křížaly - sušené plátky ovoce.  Jsou zdravé, nekazí se, výborně chutnají a jsou vděčnou a oblíbenou pochoutkou pro mlsání i u dětí. Usušit křížaly si můžete sami bez větších nákladů.

  • stříbrný smrk vyniká na pozadí barevné štěpky

    Konifery vyniknou díky barevné štěpce

    , 0 komentářů

    Podzim dokáže zahradu přizdobit mnoha atraktivními odstíny barev. Ale pak stačí pár větrných dní a všechna ta krása ze stromů a keřů je nenávratně pryč. Přichází čas, kdy k sobě přitahují pozornost návštěvníků zahrady stálezelené jehličnany - konifery. Poradíme vám, jak jejich umístění v zahradě snadno a přitom velmi efektivně zvýraznit.