• lišaj smrtihlav patří k největším evropským motýlům

    Lišaj smrtihlav – motýl se špatnou pověstí

    , 0 komentářů

    Kresba připomínající lebku dala jednomu z největších evropských motýlů nejen jméno, ale i špatnou pověst. Lidé věřili, že pokud se někde lišaj smrtihlav objeví, přináší zprávu o něčí smrti. Paradoxně tak mnohdy podobná setkání končila smrtí lišaje.

  • biologická ochrana rostlin proti slimákům má své limity

    Biologická ochrana rostlin má své limity

    , 0 komentářů

    Ochranu rostlin si často spojujeme s chemickými prostředky a vybavíme si nepřeberné množství různých pesticidů, fungicidů či herbicidů. Jejich možné nepříznivé vedlejší účinky a částečně se snižující účinnost se však stává silným motivem k hledání alternativních způsobů. Při dodržení určitých pravidel lze výskyt některých škůdců silně omezit i přírodní formou, za pomoci využití biologické ochrany.

  • moruše - plody morušovníku černého a bílého

    Moruše neznámé, milované i nenáviděné

    , 1 komentář

    Skutečnost, že housenky bource morušového jiné, než morušové, listí nežerou, je všeobecně známá. Méně se ví, jak důmyslně naši předci plody těchto stromů využívali v kuchyni. Zlatá éra pěstování morušovníků u nás je ta tam. Leckde však rostou letité morušovníky v parcích či alejích.

  • letní květy jiřin

    Pěstujeme jiřiny: péče během léta

    , 0 komentářů

    Abychom se mohli těšit z krásných pestrobarevných květů, věnujeme jiřinkám během vegetace o něco více pozornosti. Trochu práce navíc se jistě vyplatí, odměnou za vynaloženou energii nám budou nádherné vznešené rostliny, bohatě kvetoucí až do pozdních podzimních měsíců.

  • kopr - listy a květy

    Čerstvý kopr celé léto

    , 0 komentářů

    Pokud patříte k těm, kterým kopr příjemně voní a chutná, pak není nic snadnějšího, než ho mít stále po ruce. Kopr se odedávna používá jako zelenina, koření i léčivka. Kromě kořenů se využívají všechny části rostliny: nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno.

  • otakárek ovocný na rozkvetlé levanduli

    Levandule provoní zahradu i šatník

    , 0 komentářů

    Oblibu, kterou si levandule získala, by jí mohla leckterá rostlina závidět. Tato prastará kulturní rostlina, milující sluneční paprsky, se využívá především v kosmetice a ve farmacii. Její květy jsou nejen ozdobou letních zahrad, ale v sušené podobě nás provázejí celoročně.

  • hlávkový salát

    Pěstujeme salát: po salátu zasaďte opět salát

    , 0 komentářů

    Salát je jednou z mála plodin, které můžeme pěstovat několik let po sobě na stejném záhonu. Na rozdíl od jiných druhů zelenin nemá jeho opakované pěstování nepříznivý vliv na únavu půdy nebo na šíření chorob či skůdců.

  • jahody se sklízejí do loubkových košíků

    Kdy a jak sklízet nejlepší jahody

    , 1 komentář

    Jahody patří k poměrně choulostivým plodům, kterým nesvědčí dlouhé skladování. Kdy a jak je nejlépe sklízet? Jak dlouho je můžeme skladovat, aniž by ztratily svou lahodnou chuť a vůni?