• Listopadová příprava zahrady na zimní odpočinek

    Listopadová příprava zahrady na zimu

    , 0 komentářů

    S blížícím se nástupem zimy je potřeba zařídit vše potřebné pro naši zahradu tak, aby všechny rostliny přečkaly nastávající chladné období bez úhony, a s cílem zajistit co nejlepší úrodu v dalším roce. Na co se zaměřit a co bychom neměli opomenout?

  • hebe s růžovými květy

    Hebe mráz většinou nemiluje

    , 0 komentářů

    Keříky hebe patří k rostlinám, které zaujmou na první pohled. Zvlášť, pokud mají atraktivně vybarvené listy a ještě lépe, jsou-li bohatě rozkvetlé. Právě takové kousky prodejci rostlin rádi vystavují do popředí, často v pestře namixovaných kolekcích. Bohužel, po nadšení z nákupu nádherných rostlin přichází často vystřízlivění v podobě rozpaků, co jsme to vlastně koupili.

  • pažitku můžeme snadno rychlit doma

    Rychlení pažitky aneb čerstvé vitamíny i v zimě

    , 0 komentářů

    Pokud patříte k milovníkům pažitky, nemusíte o čerstvou podobu své oblíbené bylinky přijít ani v zimním období. Buď si ji můžete koupit již narychlenou, a nebo – máte-li dostatek rostlin na zahradě, se můžete pustit do rychlení sami. Druhá varianta je pracnější, ale můžete si tak připravit mnohem levněji průběžný přísun vitamínů.

  • kadeřavá kapusta

    Kadeřávek, kadeřník či jarmuz

    , 0 komentářů

    V době, kdy můžeme v obchodech koupit celoročně téměř vše, nač si vzpomeneme, poněkud zanikají přednosti sezónní zeleniny. A tak možná nedokážeme dostatečně ocenit ty druhy, které byly dostupné v čerstvém stavu i v zimním období. K nejotužilejším zeleninám patří kadeřávek, někdy uváděný jako kapusta kadeřavá.

  • Plody rakytníku jsou zdravé

    Rakytník: pěstování a účinky na zdraví

    , 0 komentářů

    Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) – okrasný, poměrně nenáročný keř, je odolný proti silnému větru,  přívalovým dešťům i dalším vlivům nepříznivého počasí. Zvládne vzdorovat i slané tříšti od moře, můžeme ho tedy vidět poměrně často v blízkosti mořského pobřeží. V poslední době se vyskytuje hojně i u nás.

  • Při výsadbě ovocných stromů může pomáhat celá rodina

    Výsadba ovocných stromů

    , 0 komentářů

    Zasazení nového ovocného stromu je dobré předem dobře promyslet, neboť většina stromů roste a žije po mnoho let a ne v každé oblasti se všem daří stejně.

  • vysazovat nebo množit můžeme na podzim bohyšky

    Podzimní množení trvalek dělením

    , 0 komentářů

    I trvalky čas od času přivítají změnu. Rostliny po několika letech na jednom místě vyčerpají živiny a přesazení jim prospěje. Toho můžeme využít ke snadnému získání dalších rostlin dělením trsů. Podzim je ideální čas pro množení druhů kvetoucích na jaře nebo počátkem léta.

  • Bobkovišeň lékařská neboli vavřínovec - udržovaný živý plot

    Bobkovišeň - vavřínovec - rostlina nejen pro živý plot

    , 0 komentářů

    Stálezelené neopadavé keře jsou často vyhledávaným prvkem mnohých zahrad, dobře slouží jako živý plot, hodí se k zakrytí nevzhledné zídky, zahradního koutu nebo jako nádobové rostliny. Stále větší oblibu si získává v poslední době zejména bobkovišeň neboli vavřínovec, lidově nazývaný také střemcha..