• Zima a mráz v zahradě

    Nebezpečí mrazů a mrazíků pro zahrádkáře

    , 0 komentářů

    Po zkušenosti s minulými mírnými zimami většinou neočekáváme tuhou zimu, ovšem počasí nám může připomenout, jak mocně úspěchy v zahradničení mohou záviset právě na počasí a na pochopení jeho pestrých projevů a proměn. Každý rok je svým způsobem specifický a nám nezbývá nic jiného než se co nejlépe připravit na různé eventuality.

  • sýkora koňadra na krmítku se slunečnicovými semínky

    Námraza - smrtelné nebezpečí pro ptáky

    , 0 komentářů

    Nepříjemnosti působí námraza nejen lidem, ale také ptákům. Především drobné ptáky může současná námraza ohrozit i na životě. Pomoci může vhodné přikrmování.

  • růže v zimě - jak zazimovat růže

    Zimní ochrana růží

    , 0 komentářů

    I když nynější pochmurné a deštivé počasí většinou ven nikoho příliš neláká a raději dáváme přednost teplu domova, vyplatí se věnovat pozornost zahradním rostlinám, které necháváme i v průběhu zimy venku na zahradě. Dnes se zaměříme na všeobecně oblíbené růže. Připravíme-li je dobře na zimní spánek, budeme mít příští sezónu větší radost z nádherných a bohatě rozkvetlých keřů.

  • Omladit nebo vysadit lísku? Lískové oříšky jsou oblíbené

    Omladit starou nebo vysadit novou lísku?

    , 0 komentářů

    Lísky se leckdy v zahradách tak trochu dědí. Často ani netušíme, jak jsou staré. Na jednu stranu je příjemné, že nepotřebují příliš péče. Na druhou stranu minimální péči po čase začne odpovídat i minimální úroda. Nejrychlejším řešením je zaběhnout pro pytlík vyloupaných oříšků do obchodu. Péče o vlastní větší sklizeň trochu úsilí potřebuje, ale není to nic obtížného.

  • listy dubů se na podzim zbarvují do žluta

    S likvidací náletových dřevin neotálejte

    , 1 komentář

    Podzim je ideální čas pro odhalení a likvidaci nevítaných dřevin v zahradě. Právě v této době se cizorodá vegetace prozradí odlišně zbarveným listím. Zvlášť pozorně je vhodné v tuto dobu prohlídnout živé ploty a skupiny keřů.

  • Listopadová příprava zahrady na zimní odpočinek

    Listopadová příprava zahrady na zimu

    , 0 komentářů

    S blížícím se nástupem zimy je potřeba zařídit vše potřebné pro naši zahradu tak, aby všechny rostliny přečkaly nastávající chladné období bez úhony, a s cílem zajistit co nejlepší úrodu v dalším roce. Na co se zaměřit a co bychom neměli opomenout?

  • hebe s růžovými květy

    Hebe mráz většinou nemiluje

    , 0 komentářů

    Keříky hebe patří k rostlinám, které zaujmou na první pohled. Zvlášť, pokud mají atraktivně vybarvené listy a ještě lépe, jsou-li bohatě rozkvetlé. Právě takové kousky prodejci rostlin rádi vystavují do popředí, často v pestře namixovaných kolekcích. Bohužel, po nadšení z nákupu nádherných rostlin přichází často vystřízlivění v podobě rozpaků, co jsme to vlastně koupili.

  • pažitku můžeme snadno rychlit doma

    Rychlení pažitky aneb čerstvé vitamíny i v zimě

    , 0 komentářů

    Pokud patříte k milovníkům pažitky, nemusíte o čerstvou podobu své oblíbené bylinky přijít ani v zimním období. Buď si ji můžete koupit již narychlenou, a nebo – máte-li dostatek rostlin na zahradě, se můžete pustit do rychlení sami. Druhá varianta je pracnější, ale můžete si tak připravit mnohem levněji průběžný přísun vitamínů.