• bazalky mají různé barvy a tvary

    Jak mít bazalku vždy po ruce

    , 0 komentářů

    Bazalka patří ke stále oblíbenějším druhům koření. I ti, kteří nemají vlastní zahradu či to do ní mají daleko, se mohou těšit z čerstvé bazalky. Velmi snadno ji můžeme pěstovat nejen na balkoně, ale dokonce i v květináči za oknem. Jen je dobré se poohlédnout po druhu, který je pro pěstování v nádobách nejvhodnější.

  • hvězdnice alpská Aster alpinus

    Jak prodloužit život hvězdnici alpské

    , 0 komentářů

    Hvězdnice alpská patří ke kriticky ohroženým druhům. Ve volné přírodě totiž roste pouze tam, kde od doby ledové nikdy nebyl žádný les. Největší pravděpodobnost na setkání s ní máte kousek od severočeské Bíliny, na vrchu Bořeň. Právě Bořeň patří k pěti posledním lokalitám u nás, kde můžete tuto vzácnou rostlinu obdivovat. Proto si vysloužila přezdívku bořeňská astra.

  • mladá rostlina fazolu obecného

    Ideální čas na výsev fazolí prozradí teploměr

    , 0 komentářů

    S fazolemi do země nespěchejte. Jestli něco nemají rády, pak to jsou nízké teploty. Nejsou na ně ze své domoviny zvyklé. A zdá se, že ani šlechtitelé na tom zatím nic nedokáží změnit. Nezbývá, než počkat, až teplota půdy nebude klesat pod 10 stupňů Celsia.

  • majoránka zahradní

    Máte rádi majoránku? Vypěstujte si vlastní

    , 0 komentářů

    Zatímco některé bylinky i u nás dobře přezimují a bohatě se rozrůstají, pro jiné je naše podnebí v zimním období příliš chladné. Ty pak musíme každoročně pěstovat znovu. K takovým patří právě majoránka. Jenže bez ní by bramboračka nebyla bramboračkou, podobně jako by její chuť a vůně citelně chyběla v bramborácích či zabijačkových pochoutkách.

  • květiny není třeba aranžovat jen do vázy

    Tulipánům sluší sklo, keramika i proutí

    , 0 komentářů

    Květy tulipánů působí zajímavě samy o sobě. Nepotřebují žádné složité aranžování. Výběr barev je tak bohatý, že snadno objevíte tu, která nejlépe oživí váš interiér. Pak už jen zbývá najít vhodnou nádobu a jarní dekorace je tu. Poradíme vám, jak tulipánovou výzdobu udržíte co nejdéle čerstvou.

  • pcháč oset vytváří nejprve přízemní růžici

    Jak vyhubit pcháč oset?

    , 0 komentářů

    Pcháč je plevel, s kterým není radno mít slitování. Pokud už ho na pozemku máte, vyhlašte mu nemilosrdnou válku. Jinak zničí on vás, respektive zaneřádí vaši zahradu. Předem se však připravte na dlouhý a náročný boj. Jak už to u válečných tažení bývá, nejdřív se snažte poznat nepřítele. Věříme, že po přečtení následujících řádků snadno zvolíte nejvhodnější taktiku pro své podmínky.

  • obrubník mohou tvořit i staré cihly

    Zvolte ideální obrubník pro svou zahradu

    , 1 komentář

    Ploty, ať už živé či jakékoli jiné, ohraničují zahrady většinou zvenčí. Ale i uvnitř zahradního prostoru je řada míst, u kterých je vymezení hranic velmi praktické. Obrubníky jsou vhodné nejen jako lem  zahradních pěšin, ale i jako přechod mezi trávníkem a záhony. Své uplatnění najdou také na rozhraní mezi travnatou plochou a ovocnými stromy či jako ohraničení solitérů s násypem mulčovací kůry, písku či kamínků.

  • pěstování hrášku je snadné

    Připravte se na bohatou a dlouhou sklizeň hrášku

    , 0 komentářů

    Pěstování hrášku není žádná věda. I méně zkušení pěstitelé se budou při minimální péči radovat z úrody. Když dodržíte několik praktických rad, bohatá sklizeň vás nemine. Hrášek se velmi hodí i na záhonek, kde děti podnikají své první pěstitelské pokusy. Klíčí rychle, dětem chutná a tak budou moci zblízka pozorovat, co všechno se děje před tím, než mohou sladká zrnka hrášku ochutnat.