• semena hrachu můžeme skladovat v papírovém sáčku

    Jak nejlépe uchovávat a skladovat semena

    , 0 komentářů

    Stále více lidí se snaží část semen získat z vlastní sklizně. Jde většinou o staré či krajové odrůdy, které se často předávají mezi přáteli či příbuznými. Lidé mnohdy ani neznají jejich název, spíše si pamatují, kdo jim je daroval.

  • stárnoucí trsy kostřav od středu vysychají

    Kostřavy nevyhazujte, ale omlaďte

    , 0 komentářů

    K oblíbeným okrasným trávám pěstovaným v našich zahradách patří kostřavy. Pozornost diváků poutají téměř celoročně. Zvlášť kultivary, jejichž listy v sobě mají nádech šedé nebo modré barvy, bývají zajímavým prvkem trvalkových záhonů, vřesovišť či skalek. Postupem let však jejich krása vyprchá a mnozí pěstitelé tápou, co dál.

  • okurky zaléváme opatrně a sklízíme průběžně

    Okurkám svědčí vydatná zálivka a pravidelná sklizeň

    , 1 komentář

    Pokud se nechceme připravit o bohatou úrodu, musíme okurkám věnovat v horkých letních dnech zvýšenou pozornost. A to ať už pěstujeme okurky polní, používané většinou k nakládání; nebo salátové, kterým s oblibou říkáme pro jejich délku a hladkou slupku hadovky.

  • k péči o tyčková rajčata patří nejen vyvazování rostlin, ale také vylamování zálistků

    Jak správně vylamovat zálistky rajčat

    , 5 komentářů

    K důležité péči o tyčková rajčata patří v době jejich růstu vylamování zálistků. Zkušení pěstitelé dobře vědí co a jak. Ale pokud se někdo pustí do pěstování rajčat poprvé, často tápe co, kdy a jak správně udělat. Zákrok to není složitý, ale velmi potřebný.

  • bohaté kvetení kosatců zajistí pravidelné přesazování

    Přesazování velkokvětých kosatců zvládne i začátečník

    , 0 komentářů

    Kosatce pěstované příliš dlouho na jednom místě méně kvetou a jsou náchylnější k chorobám. Proto je vhodné je po několika letech přesadit. Pokud jste to nikdy nedělali, nemusíte se ničeho obávat. Poradíme vám kdy, kam a jak nejlépe je přesadíte a tak zároveň i namnožíte. Obdobná pravidla platí i pro výsadbu nově zakoupených rostlin.

  • některé jahodníky začínají odnožovat už v době zrání

    Příprava vlastní sadby jahodníku

    , 2 komentáře

    Rozmnožování jahodníku mohou zkusit i ti, kteří ještě příliš bohaté zkušenosti se zahradničením nemají. Poradíme vám pár triků, jak získat co nejkvalitnější sadbu z vlastních zdrojů. Vše ostatní jde skoro samo...

  • pór bývá vrtalkou napadán nejčastěji

    Vrtalka pórová, postrach pórku i cibule

    , 0 komentářů

    Titulem největší škůdce pórku by se mohla chlubit drobná moucha s poetickým jménem - vrtalka pórová. Český název si vysloužila za způsob kladení vajíček: kladélkem propichuje list a vajíčka klade do úhledných řádků. Výsledek vypadá, jakoby listy pórku, ale i jiných druhů cibulové zeleniny či okrasných květin, někdo ozdobil jemnými perličkami. Bohužel pro rostlinu celá lapálie vpichy nekončí, ale naopak začíná.

  • sklizeň cibule

    Kdy a jak sklízet cibuli

    , 4 komentáře

    Vhodný čas pro sklizeň cibule závisí na způsobu jejího pěstování i na poloze místa, kde ji pěstujeme. Ranější sklizeň mají cibule vypěstované ze sazečky - v nižších polohách většinou v polovině července, ve vyšších polohách o dva týdny později. Až o měsíc později se sklízejí cibule z přímého výsevu. Pokud toužíme po zvlášť časné sklizni, můžeme pěstovat ozimou cibuli.