• suchá květenství rozchodníkovců jsou elegantní i v zimě

    Nezničte všechny vzpomínky na léto

    , 0 komentářů

    Někdo má na podzim tendenci trvalkové a smíšené záhony téměř srovnat se zemí. Ne ve všech případech je však odstřižení nadzemních částí rostlin před zimou vhodné kvůli vymrzání. Navíc některá uschlá květenství či listy vypadají velmi atraktivně právě v zimním období. Jako příjemné odpočívadlo je ocení také ptáci.

  • čemeřice nejsou pouze jednobarevné

    Čemeřice jako zahradní šperk

    , 0 komentářů

    Díky své jedinečné době kvetení si čemeřice vysloužily přezdívku zimní, vánoční či postní růže. Nejranější druhy vykvétají už v polovině zimy. Pokud čemeřice vysadíte na vhodné místo, rozrostou se do mohutného trsu, který bude atraktivní ještě dlouho po odkvětu. A co teprve, když se poohlédnete po některém z nově vyšlechtěných hybridů.

  • Vyrývání jiřin za pomoci rycích vidlí

    Jak připravit jiřiny na zimní období

    , 0 komentářů

    Podobně jako ostatní hlíznaté rostliny, potřebují i jiřinky přečkat zimu bez mrazů. Proto nejpozději do konce října připravíme rostliny k zimnímu stěhování a následnému odpočinku. Pokud by hlízy venku zastihly mrazivé teploty, může dojít k jejich poškození a v následující sezoně bychom mohli jen těžko očekávat kvalitní a bohatě kvetoucí "mexikánky"..

  • na listí jsou vhodné švédské hrábě

    Listí vraťte do oběhu

    , 2 komentáře

    V tom, jak recyklovat druhotné suroviny, má většina z nás jasno a pečlivě odpad třídí. Nemenší důslednost se vyplatí i při zahradničení. Spadané listí nepatří do kontejnerů komunálního odpadu ani na ohniště. Nejen, že nám za takové počínání hrozí pokuta, ale hlavně se ošidíme o velmi cenný zdroj živin.

  • Kalina červené plody

    Kalina v okrasné zahradě

    , 0 komentářů

    Atraktivní kalina bezpochyby zvýrazní každý zahradní prostor. Pěstuje se především kvůli nádherným, výrazným květenstvím, která od přelomu jara a během léta zahradu doslova prozáří. Rostlina potěší svými bílými až růžovými květy a u mnoha druhů kalin i příjemnou vůní. Pro mnohé milovníky rostlin jsou důvodem k pěstování také listy a ozdobné plody, které v sobě však někdy ukrývají i jedno nemilé úskalí..

  • ochrana pivoněk na podzim: červeně se zbarvují pouze některé druhy

    Co s pivoňkami přes zimu - zimní ochrana

    , 0 komentářů

    Hlavní sezónou, kdy pivoňky krášlí naše zahrady, je jaro. Zatímco dřevitým pivoňkám na podzim listí opadá a zdřevnatělé výhony opět obrazí na jaře, u bylinných druhů se doporučuje před zimou výhony s listy odřezat. Určitě však s touto činností zbytečně nespěchejte. Zvlášť v případě druhů, které mají atraktivní podzimní zbarvení listů.

  • výsadba mladého stromku meruňky

    Kde a kdy vysadit meruňku?

    , 0 komentářů

    Ačkoliv meruňky kladou vysoké nároky na pěstování, těší se velké oblibě a v mnoha zahradách zaujímají nezastupitelné místo. Pokud také uvažujete o pořízení meruňky, možná váháte, kde nebo v jakém období je nejlepší ji zasadit. Správně tušíte, že zajištění budoucího úspěchu bývá v případě meruněk někdy složitější. Jak začít a na co je vhodné myslet již předem?

  • kozlíček polníček snáší i chladnější teploty

    Kozlíček polníček – salát i mimo hlavní sezónu

    , 0 komentářů

    Pokud patříte k milovníkům salátů, nemusíte se mimo hlavní sezónu zdaleka spoléhat pouze na obchodní síť. Dokonce i ti, kteří nemají mnoho pěstitelských zkušeností, mohou zkusit pěstování listové zeleniny s poněkud legračním názvem kozlíček polníček