• plody líčidla jedlého

    Líčidlo: jedlé, nejedlé nebo jedovaté?

    , 0 komentářů

    Na první pohled líčidlo, zvlášť v době zrání plodů, nepřehlédnete. Někomu občas vyroste na zahradě, aniž by je tam zasadil. Majitelé pak složitě zjišťují totožnost rostliny. Když vypátrají, že jde o líčidlo, nemají zpravidla vyhráno. Zbývá ještě ověřit, zda jsou plody poživatelné. Zatímco jedno líčidlo – jedlé – vám neublíží; to druhé, americké, je jedovaté.

  • mnohokvět kvete velmi dlouho

    Mnohokvět, kráska z Jižní Afriky

    , 0 komentářů

    Toužíte po atraktivní trvalce, která svými květy letních měsících zvýrazní vaše oblíbené místo? Zkuste se poohlédnout po mnohokvětu. Jeho květy rozkvétají postupně a zvlášť skvěle vypadají v moderních zahradách. Díky výrazným barvám patří ke skutečně nepřehlédnutelným ozdobám zahrady.

  • jedlá chryzantéma - listy

    Maiko, jedlá chryzantéma

    , 0 komentářů

    Řekne-li se chryzantéma, vybaví se většině lidí nádherná podzimní rostlina s množstvím malých nebo jednotlivých velkých květů. České jméno listopadka napovídá, že její květy můžeme obdivovat ještě v pozdním podzimu. Naopak rostlina označovaná jako jedlá či salátová chryzantéma kvete od března do října a svými květy připomíná naši kopretinu.

  • celer bulvový s natí

    Celer na všechny způsoby

    , 1 komentář

    V našich zemích si dlouhodobě drží prvenství ve spotřebě celer bulvový. A to i přesto, že pěstování řapíkatého celeru má dlouhou historii. Znali jej už staří Řekové a Římané, kteří pěstovali vedle bulvových také odrůdy naťové a jemné odrůdy řapíkové. Už tehdy věděli, že přihrnutím listových řapíků zeminou, dosáhnou jejich vybělení a lepší chuti.

  • řepa salátová známá jako červená řepa

    Řepa červená, bílá, žlutá nebo pruhovaná?

    , 0 komentářů

    Červená řepa má stejně náruživé zastánce jako odpůrce. Většina ji zná v podobě nakládané zeleniny výrazné vínové barvy či jako hlavní součást boršče, tradiční polévky známé z ukrajinské, ruské i polské kuchyně. Ale červenou řepu můžeme konzumovat také syrovou, pečenou či sušenou.

  • plody dřišťálu obecného jsou červené

    Jak dřišťál obecný o život málem přišel

    , 0 komentářů

    Botanický rod dřišťál zahrnuje přibližně 500 druhů. Ale jen čyři z nich mají evropský původ. K nejznámějším patří dřišťál obecný, který se počátkem podzimu honosí drobnými podlouhlými červenými plody zvanými dřišťálky. Ačkoli dřišťál u nás rostl kdysi hojně, v současné době jej najdete na Červeném seznamu mezi druhy vyžadující pozornost.

  • dýně Hokkaidó nemusíte loupat

    Hokkaidó - dýně, které nemusíte loupat

    , 0 komentářů

    Na přelomu léta a podzimu můžete tyhle drobné dýně snadno sehnat v obchodech i na tržištích. Poznáte je podle výrazné oranžové barvy. Pak už stačí vybrat vhodný recept a zjistit, zda se vám hodí do jídelníčku. Pokud vás jejich chuť zaujme, pak vám nic nebrání je přidat k plodinám pěstovaným na vaší zahrádce.

  • světlice barvířská obarví látky i pokrmy

    Světlice barvířská není jen hezká kytka

    , 0 komentářů

    Rostlinu podobnou bodláku ve svých spisech často zmiňoval už Ptolemaios. Egypťané lisovali ze semen světlice barvířské olej, květy využívali k barvení. Ale světlici si cenili i pro její vzhled - zaplétali ji do girland, které kladli na mumie svých příbuzných. Zbytky světlice byly nalezeny i v hrobce slavného Tutanchamóna.