• konvalinky se v zahradě snadno rozrůstají

    Konvalinka, biser i perlokvítek

    , 0 komentářů

    Jemné kvítky konvalinek zdobí v květnu nejen přírodu, ale s oblibou je pěstujeme i v zahradách. Zvlášť dobře se hodí do přírodních partií či jako podsadba vysokých dřevin. Ve stinných a vlhkých místech mohou nahradit trávník. Při vhodné volbě odrůdy a místa mohou být také atraktivní ozdobou skalky.

  • detail květu slunečnice se semeny

    Slunečnice: vybíráme druh slunečnice

    , 0 komentářů

    Nabídka semenářských firem je, co se okrasných slunečnic týče, velmi pestrá. Vybírat můžeme nejen podle velikosti a barvy květu, případně výšky či větvení rostliny, ale také podle dalších kritérií. Zajímavé jsou rostliny, které netvoří pyl a jsou tedy vhodné i pro alergiky. Pokud rádi v zimě přikrmujete ptáky, pak se naopak poohlédněte po rostlinách s větší produkcí semen.

  • Trojpuk růžový neboli Deutzia Mont Rose

    Jak pěstovat trojpuk

    , 0 komentářů

    Zajímavý opadavý keř roste v mnoha parcích i zahradách a zkrášluje živé ploty i v městských aglomeracích. Bez potíží zvládá rozdílnou kvalitu ovzduší. Dokáže potěšit svou nenápadnou elegancí a některé druhy jsou navíc bohatým zdrojem potravy včel. A jak vznikl český název „trojpuk“?

  • sakury kvetou nejčastěji růžově

    Hanami – svátek obdivování sakur

    , 0 komentářů

    Snad není příliš troufalé tvrzení, že to, co se děje v době kvetoucích sakur v Japonsku, nemá ve světě obdoby. Místní meteorologové se předhánějí v co nejpřesnější předpovědi rozkvětu těchto nádherných stromů. Pomáhají jim v tom tisíce dobrovolníků, kteří podávají hlášení o aktuálním stavu sakur ve své lokalitě.

  • kamélie mají různě velké a různě plné květy

    Květina, které unikl královský titul

    , 0 komentářů

    Ve své domovině patří kamélie mezi rostliny, které svými květy oznamují příchod jara. Jejich květy působí velmi vznešeným dojmem. Ne náhodou si vysloužily celou řadu přezdívek, v japonštině pro ně mají prý neuvěřitelných 900 jmen! Na titul královna květin však nedosáhly.

  • plody zeleniny ačokča známé jako paprikookurka

    Tajemná ačokča či paprikookurka

    , 0 komentářů

    Mezi zeleninami je u nás ačokča stále vedena v kategorii kuriozit. I proto bývají její semena někdy velmi obtížně k sehnání. Kdo ji však jednou pěstoval, rád se k ní vrací. Je možné ji konzumovat jak za syrova, tak i jako součást tepelně upravených pokrmů.

  • sněženka podsněžník u nás patří k nejrozšířenějším druhům sněženek

    Slavnosti sněženek po anglicku

    , 0 komentářů

    Sněženky většinou nevyžadují žádnou zvláštní péči. Kromě toho, že nás těší pohled na jejich drobné bílé kvítky, které se leckdy objevují ještě v době, kdy všude leží sníh, jim nevěnujeme žádnou zvláštní pozornost. Zato ve Spojeném království se sněženky staly kultovní květinou.

  • detail květu tlustice vejčité

    Kam za kvetoucí tlusticí?

    , 0 komentářů

    Tlustice u nás patří k hojně pěstovaným pokojovým rostlinám, přesto ji málokdo viděl kvést. Do její africké domoviny je to od nás daleko a kvetení v bytových podmínkách nebývá příliš obvyklé. Na snímcích vám ukážeme, jak tlustice kvete a také prozradíme, kdy a kam se na jeden téměř stoletý exemplář můžete zajet podívat.