• pod názvem bobkový list se používají v kuchyni sušené listy vavřínu

    Vavřín nebo bobek?

    , 0 komentářů

    Bobkový list patří k oblíbeným a hojně používaným druhům koření. Ne každý si jej však spojí s rostlinou, ze které pochází – vavřínem vznešeným. Ano, hlavy antických vítězů i básníků zdobily věnce ze stejné rostliny, jejíž lístky přidáváme do mnoha pokrmů.

  • ruj vlasatá známá též jako parukový strom

    Ruj vlasatá, parukovec či kouřící strom

    , 0 komentářů

    V podobě keře nebo stromu se ruj vlasatá vysazuje v parcích i zahradách. Díky svým proměnám během roku patří mezi oblíbené solitéry. Zvlášť vyhledávané jsou kultivary s atraktivní barvou listů během vegetace. Po odkvětu přitahují pozornost mohutná stopkatá plodenství. Poslední dějství přichází na podzim, kdy se listy zbarvují podle odrůdy od žluté až po šarlatově červenou.

  • Chameleon, touleň či rybí máta

    , 0 komentářů

    V pestrolisté podobě bývá tahle rostlinka zvlášť atraktivní koncem léta. Pod českým názvem touleň příliš známá není, většina zahrádkářů jí říká chameleon nebo chameleonka. Méně se o ní ví, že se ve své domovině hojně používá jako lék či zelenina.

  • ibišek bahenní miluje vláhu a slunce

    Tajemný obří ibišek miluje slunce a bažiny

    , 6 komentářů

    Rostliny, na které v našich zeměpisných šířkách nejsme zvyklí, to mají s pronikáním do našich zahrádek obtížné. O to víc, pokud vypadají nějak podezřele. Jako třeba ibišek bahenní. U toho prodejci slibují květy až o průměru talíře. Je to vůbec možné? Vždyť takový ibišek bude mít květ o průměru, na který jsme zvyklí u slunečnic!

  • sasanka japonská kvete na přelomu léta a podzimu

    Sasanka japonská – hřbitovní kvítí z Číny

    , 0 komentářů

    Něžné květy japonských sasanek působí počátkem podzimu v našich zahradách jako zjevení. Svými květy dokáží po dlouhý čas doslova rozzářit i polostinná zákoutí.

  • durman Datura - lilek ztřeštěný je celý prudce jedovatý

    Durman aneb lilek ztřeštěný

    , 0 komentářů

    Durman patří k nepřehlédnutelným rostlinám kvetoucím v létě. Jeho dlouhé, většinou bílé trubkovité květy zaslouženě přitahují pozornost diváků. V naší přírodě je nepůvodním přivandrovalcem. Pokud ho budeme chtít pěstovat na zahrádce, měli bychom předem zvážit skutečnost, že všechny části durmanu jsou prudce jedovaté.

  • netýkavka žláznatá je proslulá vystřelováním semen do dálky

    Netýkavka žláznatá – krásná, ale nebezpečná kytka

    , 0 komentářů

    Netýkavka žláznatá se dokáže šířit v přírodě velmi dobře vlastními silami. Ale bez lidského přispění by se z úpatí Himálaje do Evropy nikdy nedostala. Z dříve obdivované krásky ze vzdáleného konce světa pěstované v zámeckých zahradách se postupně stal vetřelec, který ve velkém válcuje naše původní druhy.

  • kříženci původních druhů mečíků mají velmi pestré barvy květů

    Via Gladiola aneb druhy a původ mečíků

    , 0 komentářů

    Mečíky patří k rostlinám, o jejichž původu kolují legendy. Podle jedné z nich jakýsi římský vojevůdce poručil, aby spolu bojovali dva zajatí thráčtí bojovníci. Oni však své meče zarazili do půdy a pustili se do boje holýma rukama. Meče pak zapustily kořeny a rozkvetly velikými květy, které se staly symboly přátelství, milosrdenství a věrnosti.