• štědřenec odvislý neboli zlatý déšť

    Zlatý déšť, zlatý řetěz i smrdutý strom

    , 0 komentářů

    Takhle to vypadá, když lidé nemohou nějaké rostlině přijít na jméno. Ano, ty žluté hrozny květů viděl kdekdo, ale mnozí se domnívají, že je to jen nějaká žlutá odrůda akátu. Těžko vyslovitelné jméno štědřenec odvislý se i velmi obtížně pamatuje. Co bychom však na paměti měli mít všichni je skutečnost, že všechny části této rostliny jsou jedovaté. Největší, až smrtelné nebezpečí hrozí při konzumaci nezralých lusků.

  • vrbina tečkovaná má nepřehlédnutelné žluté květy

    Vrbina tečkovaná - všudypřítomná žlutá krasavice

    , 0 komentářů

    Některé rostliny neměly při rozdávání jmen příliš štěstí. A tak se přihodilo, že jim lidé takříkajíc nemohou přijít na jméno. A pokud se neujala ani žádná trefná přezdívka, jsou z nich bezejmené krasavice. K takovým určitě patří vrbina tečkovaná. Roste v kdekteré zahrádce, ale málokdo tuší, jak se jmenuje. Je to prostě: taková ta vyšší kytka hustě obalená žlutými květy, co se jí dobře daří téměř všude...

  • Fíky, které přepsaly dějiny

    , 2 komentáře

    Fíky jsou výtečnou zdravou pochoutkou v sušeném, ale i čerstvém stavu. Své o tom prý věděla i legendární královna Kleopatra. Zbytky fíků nalezené poblíž Jericha prozradily, že první záměrně pěstovanou rostlinou byl fíkovník.

  • medovník meduňkolistý má velmi zajímavé květy, foto Bernd Haynold, Wikimedia.org

    Vypěstujte si medovník

    , 0 komentářů

    Když se řekne medovník, většina lidí nejspíš dostate chuť na dort. Je škoda, že rostlina téhož názvu – medovník meduňkolistý – je širší veřejnosti známa mnohem méně. Snad je to tím, že u nás roste roztroušeně pouze v teplejších oblastech. Navíc tam, kde medovník můžeme potkat, se skrývá v porostu lesních lemů.

  • keř pivoněk poutá pozornost hlavně v době květu

    Pivoňka aneb kohoutí hnízdo, zubní korále či krmivo draků

    , 0 komentářů

    Málokterá rostlina si vysloužila tolik podivných označení jako pivoňka. Ale pivoňka na ně má, jako jedna z nejstarších kulturních rostlin, plné právo. Její oblibu a výsostné postavení dokládají četná umělecká díla, ať už výtvarná nebo literární.

  • Mravenec lesní a okřídlená královna

    Mravenci v zahradě: likvidovat nebo chránit?

    , 0 komentářů

    Zahrádkáři mravence v oblibě nemají, obzvlášť vyskytnou-li se v zahradě ve větším množství. Někteří mravenci ochraňují škodlivý hmyz a pohled na ovocný strom, po němž se prohánějí stovky drobných mravenců, je neradostný. Zasáhnout v takovém případě je potřeba. Jsou však skutečně všichni mravencovití jedinci škodliví? Než začnete shánět prostředky k jejich hubení, zjistěte, zda se u vás neusadil chráněný a oceňovaný mravenec lesní.

  • barevně zbarvené javory bývají hlavní podzimní atrakcí japonských zahrad

    Okouzlující japonské javory

    , 0 komentářů

    Oranžový sen, vycházející slunce, červený trpaslík, lví hlava, červenovlasá tančící díky... Takhle poeticky zní v překladu názvy pěti z mnoha kultivarů javoru dlanitolistého. Jednoho z těch javorů, které bývají označovány přívlastkem japonský.

  • máta peprná, nejslavnější kříženec máty

    Máta peprná – nejslavnější kříženec mezi mátami

    , 0 komentářů

    Rostliny z rodu máta mají sklon k živelnému křížení. Za nejslavnějšího křížence tohoto rodu můžeme bez váhání označit mátu peprnou. Nejstarší zmínka o ní pochází z roku 1696. Máta peprná je v současnosti považována za nejrozšířenější a nejpoužívanější mátu světa. Má všestranné využití nejen v lidovém léčitelství, ale i v moderní medicíně.