• cibule zimní zvaná též ošlejch zvládne i větší mrazy

    Které cibule jsou nejotužilejší?

    , 0 komentářů

    Kdo jednou začal úspěšně pěstovat zimní cibuli, rád se o své výpěstky dělí s dalšími zahrádkáři. A tak se tato vytrvalá zelenina šíří díky cibulkám i pacibulkám napříč zahrádkami, často aniž tušíme, co to vlastně pěstujeme. Možná i vy máte v zahradě něco, čemu říkáte sečka, ošlejch, sibiřská, poschoďová či prorůstavá cibule.

  • libavku dlouho zdobí červené plody

    Libavky pouze na jedno použití?

    , 1 komentář

    Libavky patří mezi vřesovištní rostliny. U nás se nejčastěji prodává libavka poléhavá a libavka hrotitá. Jejich krása vyniká v době, kdy už většina zahradních rostlin odpočívá. Libavky jsou stálezelené keříky od podzimu do předjaří obalené červenými, růžovými či bílými bobulemi. Elegantně doplní vřesoviště, na dlouhé týdny ozdobí truhlík či nádobu na terase.

  • granátová jablka patří k oblíbenému ovoci Středomoří

    Granátovník, marhaník čili zrnatá jablka

    , 0 komentářů

    Zatímco u nás pěstujeme zakrslé granátovníky jako pokojové rostliny, ve své domovině patří k oblíbeným ovocným stromům. Sklizeň granátových jablek probíhá od září do prosince hlavně ve Španělsku a Itálii. Proto právě v tomto období si můžeme pochutnat na čerstvých plodech.

  • slunečnice topinambur kvete velmi dlouho

    Slunečnice topinambur: kytka nebo zelenina?

    , 0 komentářů

    Mnohonásobně víc lidí vnímá slunečnici topinambur pouze jako okrasnou rostlinu, kvetoucí až do prvních mrazů. Svým žlutým květem připomíná zmenšenou slunečnici. Někteří chovatelé podzemními hlízami rádi zpestřují jídelníček králíkům. Ale je i nemálo těch, kteří si hlízy topinambur, ať už v syrové či vařené podobě, oblíbili na vlastním talíři.

  • romanesco je vlastně druh květáku

    Romanesco - brokolice, zelí nebo květák?

    , 0 komentářů

    Těžko budete hledat zeleninu, která má tak zvláštní vzhled, jako romanesco. Svítivě zelené růžice ve tvaru pyramid připomínají květák či brokolici. Romanesco přitahuje nejen gurmány, ale i básníky. Zvláštní vzhled zaujal také matematiky a fotografy.

     

  • mochyně židovská

    Mochyně ke svačině nebo k ozdobě?

    , 0 komentářů

    V minulosti jsme v našich zahradách byli zvyklí jen na sytě oranžové lampiónky mochyně přezdívané židovská třešeň. Dnes si můžeme vypěstovat také mochyni peruánskou, případně si její zralé plody koupit. Zatímco první zmíněná mochyně roste v našich podmínkách jako trvalka, mochyni peruánskou musíme vysadit každý rok znovu.

  • kdoule se konzumují až po tepelné úpravě

    Kdouloň a kdoule jako symbol plodnosti

    , 0 komentářů

    Kdoule si díky své sytě žluté barvě vysloužily označení zlatá jablka. Řekové je odedávna považovali za symbol plodnosti. V rámci tradičního svatebního obřadu museli řečtí novomanželé společně sníst syrovou kdouli. Tohle ale u nás raději nezkoušejte. Kdoule dozrávají velmi pozdě a syrové jsou v našich podmínkách prakticky nepoživatelné.

     

  • brslen poutá pozornost hlavně na podzim

    Brslen oslní až na podzim

    , 0 komentářů

    Zatímco ostatní keře lákají atraktivními květy či listy během roku, brslen evropský trpělivě vyčkává až do podzimu. Teprve tehdy je už z dálky nápadný svými pestře zbarvenými plody, postupem času i dočervena vybarvenými listy. Stává se, že teprve při říjnové procházce přírodou si někteří všimnou tohoto zvláštního keře a pátrají, co je zač.