• Okrasné vyvýšené záhony dřevěné

    Zakládáme vyvýšené záhony

    , 0 komentářů

    Také svádíte nerovný boj s hryzci, hraboši a dalšími škůdci? Neodpovídá vašim představám složení půdy na vašich pozemcích? Pak pro vás mohou být elegantním řešením právě vyvýšené záhony.  V poslední době se záhony, vybudované nad úroveň běžného terénu, těší značné oblibě a zájem o ně má na svých zahradách stále více pěstitelů. Které výhody vyvýšené záhony poskytují a jak si je vlastními silami vytvořit?

  • kompost by neměl obtěžovat nás ani sousedy

    Ideální místo pro kompost

    , 0 komentářů

    Odvoz zahradního odpadu je drahý a často zcela zbytečný. Pokud rozumně vyřešíme kompostování, ušetříme za nákup hnojiv a zahradní zeminy. Kompost můžeme připravit v každé zahradě. Kompostováním se objem bioodpadu zmenší přibližně o třetinu Poradíme vám, kam nejlépe kompost nebo kompostér umístit.

  • děti rády rozfoukávají chmýr pampelišek

    Pampelišky a likvidace pampelišek

    , 0 komentářů

    Pampelišky představují pro někoho krásu, pro jiné snadno dostupnou surovinu. Zpracovat se může kořen, listy i květy. Existuje však i velká skupina těch, kteří zlatožluté květy nenávidí. Tu tvoří milovníci pečlivě pěstěných trávníků i zemědělci. Prozradíme vám, kdy jsou pampelišky nejvíce zranitelné.

  • rašelinové sadbovače poslouží pouze jednou

    Výsevní nádoby pro předpěstování sadby

    , 0 komentářů

    Nabídka nádob a pomůcek pro předpěstování zeleninové či květinové sadby v domácích podmínkách je pestrá. Poradíme vám, kdy je vhodnější zvolit sadbovač z lisované rašeliny či rašelinovou tabletu a kdy je naopak lépe sáhnout po sadbovačích z plastu.

  • Jarní mech na zahradě

    Nenechte si mechem zarůst zahradu

    , 0 komentářů

    Říká se, že mech je indikátorem kvality prostředí. Je citlivý na čistotu ovzduší a vodních srážek a ve znečištěném prostředí se mu většinou moc nedaří. Z tohoto pohledu by nás mech na zahrádce mohl i potěšit, ale v pěstěném trávníku a udržované zahrádce jeho výskyt nikomu radost neudělá. Mech je však svým způsobem rostlina specifická a při dodržování určitých pravidel vážnější potíže nepůsobí.

  • starý zahradnický nůž žabka

    Nejlepší nože na roubování a očkování

    , 1 komentář

    Roubovat můžeme nejen stromy, ale třeba vinnou révu, okurky, melouny či kaktusy. V článku vám představíme nože, které se vám budou hodit při roubování a očkování stromů či růží. Zároveň vás upozorníme na nejčastější úskalí při jejich výběru a údržbě.

  • ředkvičky ve smíšeném záhonu

    Jak mít lahodné ředkvičky stále po ruce

    , 0 komentářů

    Ředkvičky jsou tak drobná a rychle rostoucí zelenina, že jejich pěstování může zkusit každý. Určitou nevýhodou je jejich špatná skladovatelnost. Tento nedostatek hravě překonáme častějšími výsevy. Naopak předností ředkviček je, že se dobře snášejí s celou řadou zelenin. Prozradíme vám, kam všude je můžete vysévat, aby zbytečně nezabíraly místo v zahradě a mohli jste tak svůj prostor využít na maximum.

  • včela na květu meruňky

    Dřeviny vhodné pro včely

    , 2 komentáře

    Ne každý hmyz je tak prospěšný a užitečný jako včely a čmeláci. Mnoho lidí se jich obává, neboť někomu s alergií na včelí štípnutí mohou způsobit i vážné potíže. Přesto si včely zasluhují náš respekt i obdiv. Možná si ani neuvědomujeme, že včelám vděčíme kromě medu i za velkou část naší úrody. Jsou to velmi pracovití a svědomití živočichové, jejichž činnosti si zahrádkáři cení a snaží se je do zahrady co nejvíce přilákat.