Jsou okrasné papričky jedlé?

ozdobné papričky v nádobě dovedou dlouho poutat pozornostPokud si miniaturní papriku pěstujete ze semínek, pak máte většinou jasno, zda se jedná o odrůdu pouze okrasnou a nebo o atraktivně vypadající koření, které můžete bez problémů přidat i na talíř. Výhodou vlastních rostlin je i to, že tušíte, jak pálivou papričku pěstujete. Semenářské firmy totiž pálivost označují na obalu semen.



V množství barev a tvarů papriček se laik orientuje jen obtížně. Na světě se pěstuje kolem 3 000 odrůd různých sladkých a pálivých druhů malých i velkých paprik a každý rok přibývají další. O to obezřetnější bychom při případném ochutnávání paprikových miniatur měli být.

Kromě papriček určených pouze pro okrasu, které mohou být "jen" mnohonásobně pálivější než ty určené i ke konzumaci, se podobně pěstují i okrasné lilky. Jejich plody však jsou jedovaté. Jde o lilek okrasný (Solanum pseudocapsicum). Na rozdíl od chilli papriček, které lze v kuchyni bez obav používat, je tento lilek jedovatý. Pro určování, co je co, nám bezpečně pomůže tvar plodů – lilek je má hladké, kulovité, papričky mají vždy alespoň náznak rýhování a špičku.

Nestihli jste výsev ozdobných papriček?

atraktivitu okrasným paprikám dodává množství barevných plodůTi, kteří nestihl vlastní výsev papriček, a nebo k jejich pěstování ze semen nemají vhodné podmínky, si mohou koupit rostlinu s vybarvujícími se plody. Na tržištích a nejrůznějších zahrádkářských výstavách se od srpna objevují v prodeji předpěstované papričky s dozrávajícími plody. Bohužel, ne vždy je prodejci řádně označí informacemi o konkrétním kultivaru a jeho využití.

Při nákupu se snažte získat co největší množství informací. Označení "tříbarevné chilli papričky" je totiž asi stejně vypovídající jako "žluté jablko". O konkrétním kultivaru, a tedy i jeho vlastnostech a potřebách, neříká vůbec nic. Ve světě techniky bychom v takovou chvíli neváhali použít označení "no name".

Některé papričky jsou sice pálivé, ale mohou se i konzumovat. K takovým patří například odrůda Pyramid nebo Habanero. Výhradně pro okrasu jsou určeny odrůdy Fips, Bhut Jolokia, Zulu nebo Red boy. V roce 2010 se začaly pěstovat i nové odrůdy - Plamínek červený a Plamínek žlutý (paprika roční nádherná - Capsicum annuum speciosum). Jehlanovité plody jim rostou nad úrovní listů a díky tomu krásně vyniknou. Tyto okrasné papričky dorůstají výšky až 130 centimetrů. Pěstovat je můžeme ve volné půdě, ale hodí se i do truhlíku, květináče či koryta.


chilli papričkám to sluší mezi kořením