Naklíčené cibuli lze pomoci

rychlení hyacintu ve speciální nádobě s vodouVše funguje na podobném principu jako oblíbené rychlení okrasných cibulovin. Jednou možností je zasadit cibuli do květináče naplněného substrátem. Cibuli zasadíme do substrátu špičatou částí nahoru a umístíme na teplé a světlé místo. Podle potřeby zaléváme. Za pár dní se objeví nať.



Pokud nechceme shánět pěstební substrát, můžeme zvolit ještě jednodušší variantu – pěstování ve skleničce s vodou. Cibuli posadíme do úzké skleničky tak, aby její spodní část byla až nad vodní hladinou (pokud by došlo k jejímu ponoření, začala by zahnívat). Působením vysoké vzdušné vlhkosti se za pár dní objeví kořínky, které porostou směrem k vodě a na vrcholu začne růst nať.

Máme-li doma skleněné nádobky určené pro rychlení hyacintů, můžeme je při rychlení kuchyňské cibule využít. Variantu pěstování nad vodní hladinou ocení zvláště děti - mohou dobře pozorovat nejen rašící nať, ale také růst kořínků. 

Nať můžeme získat také rychlením česneku. Buď můžeme zasadit stroužky do substrátu, a nebo je umístit na navlhčenou vatu. V obou případech používáme neoloupané stroužky a dáváme je růstovým vrcholem nahoru, aby mohla nať dobře růst. Přibližně za týden bude nať připravená ke sklizni. Nať necháme vyrůst přibližně do délky 20 cm a pak ji podle potřeby odstřihujeme. Zatímco z cibule můžeme nať sklízet 2-3x, z česneku se dočkáme sklizně pouze jediné.

Rašícím rostlinám vyhovuje místo teplé a světlé. Nejméně vhodný je jižní parapet - tam může prudce zasvítit slunce a rostliny spálit.

rašící česnek