Kdy sázet česnek – na Havla či později?

stroužky česnekuČesnek sázíme na konci podzimu (listopad až prosinec) nebo na jaře (od konce března do konce května). Poněkud ironicky zní doporučení sázet česnek den před zamrznutím, ale v jádru je velmi pravdivé.



Určitě při volbě termínu výsadby česneku víc sledujte aktuální předpověď počasí, než pranostiky. Ty totiž doporučují jako ideální termín výsadby půlku října: Svatý Havel česnek sázel (svátek sv. Havla připadá na 16. října). Pro česnek je však důležité, abychom jej nesázeli dříve, než se teplota půdy ustálí pod 9 °C. Jen tak účinně předejdeme napadení nebezpečnou houbovou chorobou – fusariem, která způsobuje hnilobu česneku a uchráníme se předčasného rašení.

Sadba česneku není totéž co česnečka

Snaha ušetřit za každou cenu se nemusí vyplatit. Jedině nákupem certifikované sadby předejdete případným potížím s chorobami. Cena sadbového česneku může být i trojnásobně vyšší než u běžného konzumního česneku. Například v roce 2013 stál kilogram sadby kolem 300 Kč, v roce 2014 se sadbový česnek prodával za 220 - 250 Kč. Výhodou je, že uznaná sadba registrovaných odrůd prochází úřední kontrolou zdravotního stavu. Při nákupu si ověřte, zda zakoupená odrůda patří mezi ozimé a je možné ji sázet na podzim a nebo zda se má s výsadbou počkat až na jaro.

Česká republika patří společně s Francií a Španělskem v rámci Evropské unie mezi trojici zemí s největším počtem registrovaných odrůd česneku. Celkem je v EU registrováno kolem stovky odrůd. Teoreticky je tedy výběr široký, prakticky bývá problém kvalitní sadbu česneku sehnat. Ideální je včas kontaktovat pěstitele, kteří mnohdy už od jara přijímají předběžné objednávky a nebo počátkem září zjistit u solidních prodejců, kdy začne prodej sadby.

Příprava půdy pro výsadbu česneku

Záhon pro česnek zvolte na prosluněném výhřevném místě. Půda je nejlepší dostatečně hluboká, středně těžká až lehčí a propustná. Naopak zamokřené těžké půdy pro pěstování česneku ideální nejsou. Ideální je připravit záhon přibližně 14 dní před vlastní výsadbou. Pak už nás ani nevlídné podzimní počasí nezaskočí. Záhon důkladně zryjte (stačí do hloubky 15 cm), odplevelte, případně vylepšete dobře uleželým kompostem.

Česnek patří k rostlinám 2 - 3 trati. To znamená, že nesnáší přímé hnojení organickými hnojivy a přehnojování dusíkem. Při nadbytku dusíku v půdě se zhoršuje kvalita a trvanlivost. Vhodná je výsadba česneku například po okurkách nebo košťálovinách. Na stejné místo nevysazujte česnek dříve než po 4 – 5 letech. Nesázejte jej ani tam, kde minulou sezónu rostla cibule či pór, cibulnaté květiny a mečíky nebo hrách a fazole. Někdo jej nedoporučuje zařazovat ani po rajčatech či bramborách.

česnekPrevence není jen moření česneku

Během vegetace nebo skladování mohou česnek napadat houbové choroby. Proti houbovým chorobám je dobré stroužky česneku před výsadbou mořit (nejčastěji se používá přípravek Sulka). Velmi důležité je i správné střídání pěstebních ploch a vhodná půda.
Proti jedné z houbových chorob – fusariu – však žádné mořidlo nepomáhá. Jedinou efektivní obranou proti fusariové hnilobě je pozdní výsadba (listopad, prosinec) do nezamořené půdy. Právě kvůli prevenci před fusariem je důležité počkat, až se teplota půdy ustálí pod 9 °C.

Jak sázet česnek: Jak daleko? Jak hluboko?

Česnek rozdělíme na jednotlivé stroužky, slupku ponecháme, poškozené stroužky odstraníme. Jednotlivé stroužky sázíme na podzim do hloubky 8 cm, na jaře stačí hloubka pouze 5 cm. Nejčastěji se pro česnek doporučuje šířka mezi řádky 25 – 30 cm a vzdálenost stroužků v řádku 8 cm. Na sázení je vhodné použít lopatku, nikoli sázecí kolík. To proto, aby dole v jamce nezůstal prostor bez zeminy vyplněný pouze vzduchem.