Slunečníce topinambur

topinambur hlíznatý - červené slupkyTopinambur hlíznatý (Helianthus tuberosus), někdy zvaný též slunečnice topinambur, je víceletá bylina s podzemními krátkými výběžky, na jejichž koncích se vytvářejí oddenkové hlízy. Topinambury nevyžadují žádnou zvláštní péči a přitom rostou tak bujně, že by s jejich pěstováním neměl mít problém ani méně zkušený zahrádkář. Dokonce i škůdci a choroby se jim vyhýbají. Předností topinambur je malá náročnost a velký výnos. Z jednoho metru čtverečného můžeme získat 3 – 7 kg hlíz.



Z botanického hlediska patří topinambury mezi příbuzné slunečnic. Způsobem pěstování i konzumace se však podobají spíše bramborám. Hlízy vyšlechtěných odrůd topinambur dorůstají délky 7,5 – 10 cm a šířky 3-5 cm. Tvarem a dužinou připomínají čerstvý zázvor. Vegetační doba topinambur je 6 – 7 měsíců. Hlízy nasazují od července, během srpna a září intenzivně rostou. V říjnu se dokončuje ukládání zásobních látek z natě do hlíz.

Existuje řada odrůd, které mají barevně odlišné slupky – bílé, žlutá, červené nebo purpurové. Výnosnější odrůdy mají bílé či žluté hlízy. Odrůdy s červenými slupkami mívají větší a méně členité hlízy. Dřeň je obvykle bílá. Čerstvé topinambury jsou křehké, ale na vzduchu rychle vysychají.

Kdy sklízet topinambur

sklizeň topinambur

Topinambury sklízíme nejčastěji na podzim. Ideální je průběžná sklizeň, s kterou můžeme začít koncem léta a pokračujeme s ní až do jara. Tento způsob sklizně je nejvhodnější z toho důvodu, že hlízy pokrývá pouze tenká slupka a proto velmi rychle vysychají (obsahují až 80% vody).

Hlízy, které ponecháme v půdě přes zimu, bez problémů vydrží mráz až -30 oC. Proto pro zimní sklizeň využíváme období, kdy není půda promrzlá a hlízy můžeme bez poškození vyjmout. Abychom zabránili promrznutí půdy, můžeme přes hlízy navršit listí a trochu zeminy, popřípadě založit hlízy na podzim do půdy ve studeném skleníku. Pak je můžeme snadno odebírat podle potřeby. Pokud chceme získat hlízy s maximálním množstvím kvalitního inulinu, pak je optimální čas pro jejich sklizeň přibližně 10 dnů po zmrznutí natě.

Jak sklízet hlízy topinambur

Hlízy sklízíme co nejopatrněji, aby nedošlo k jejich porušení. Vhodné je na podzim odstřihnout nadzemní část rostliny přibližně metr nad zemí. Pak stačí tlakem na stonek rostlinu ze zeminy vyvrátit, popř. si můžeme opatrně pomoci rycími vidlemi. Hlízy drží na původní rostlině mnohem pevněji než jsme zvyklí u brambor.

Snadněji hlízy od původní rostliny oddělíme na jaře. Část hlíz zůstává po sklizni v půdě. Pokud chceme po topinamburách pěstovat jiné plodiny, je důležité pečlivě záhon zkontrolovat, aby nedošlo k jeho zaplevelení. Není však problém pěstovat topinambury 5 i více let na stejném pozemku.
Hlízy určené ke konzumaci opatrně omyjeme, abychom odstranili hlínu, která se na nich díky jejich nepravidelnému velmi dobře ulpívá. Naopak pokud je skladujeme pro další výsadbu, hlínu neodstraňujeme.

Skladování topinamburu

V mikrotenovém sáčku vydrží hlízy až dva týdny v chladničce. Pro dlouhodobější skladování se doporučuj teplota 0-2 oC a vysoká relativní vlhkost vzduchu (téměř 100%). Máme-li k dispozici nevytápěný sklep, můžeme hlízy skladovat podobně jako kořenovou zeleninu – tedy v navlhčeném písku. Za zcela nevhodné se považuje skladování topinambur v teplém prostředí – při vyšších teplotách snadno plesnivějí a zahnívají.

žluté květy prozrazují příbuznost se slunečnicemiVíce zajímavostí o této rostlině, o které někteří hovoří jako o potravině budoucnosti, najdete v článku Slunečnice topinambur: kytka nebo zelenina?