Zimní cibule

cibule zimní se pěstuje hlavně pro zelenou naťZimní cibule (Allium fistulosum) je vytrvalá rostlina, která tvoří trsy drobných protáhlých cibulí. Pochází z Dálného východu, střední a západní Číny. Její pěstování v Číně a Japonsku je doloženo nejméně 4000 let. Využívá se buď její nať nebo celé rostliny. Nať obsahuje více vitamínu C než běžná cibule. Známá je také pod názvy sečka (sekání natě), ošlejch, obří pažitka či zelenačka. Ve státní odrůdové knize z roku 2015 je zapsáno 6 odrůd zimní cibule: Bajkal, Entita, Gerda, Kaj, Strada, Winter Nest.



Zimní cibuli konzumujeme jak syrovou (v salátech, pomazánkách, na bramborách), tak tepelně upravenou na způsob pórku. V průběhu roku můžeme nať sklízet 2-3x. Velkou výhodou této cibule je skutečnost, že mladé listy raší již při teplotách těsně nad nulou. Za příznivých podmínek si můžeme ne první nati pochutnávat už v březnu. Na rozdíl od klasické kuchyňské cibule však sečka není vhodná k dlouhodobému skladování.



Poschoďová cibule

cibule poschoďová se množí pacibulkamiZimní cibuli můžete najít také pod označením cibule prorůstavá, lidově nazývaná také cibule poschoďová nebo sibiřská. Cibule prorůstavá je vysoce mrazuvzdorná rostlina, která dokáže přežít i mráz -20 oC. Z trsu drobných cibulek vyrůstá nať vysoká 30 – 40 cm. Květní stvol dorůstá přibližně dvojnásobné výšky a vytvářejí se na něm pacibulky. Stává se, že stvol vytvoří ještě jedno patro vetšinou se dvěma pacibulkami. Odtud název cibule prorůstavá, patrová nebo poschoďová. Stvol pod tíhou pacibulek časem spadne na zem, kde pacibulky zakoření a vytvoří další rostlinu. Odtud anglický název Egyptian Walking Onions.

Sklízíme buď pacibulky, jejichž chuť je zajímavě ostrá, nebo nať. V tom případě raději odstraňujeme květní stvoly, aby se netvořily cibulky na úkor natě. Chceme-li si tedy pořídit pravou poschoďovou cibuli, musíme se řídit latinským označením kultivaru. Za Allium fistulosum tedy musí být v. proliferum. bulbiferum nebo viviparum, oficiálním český název je cibule prorůstavá.

Ozimá cibule

Pokud se začnete o přezimující cibule zajímat podrobněji, dříve nebo později zjistíte, že kromě zimních cibulí existují ještě cibule ozimé. K tradičním ozimým odrůdám cibule obecné (Allium cepa) patří Hiberna a Augusta. Tuto cibuli vyséváme v srpnu a sklízíme následující rok v červnu. Na rozdíl od zimní cibule se nepěstuje jako vytrvalá. Sklízet ji můžeme jako cibuli s natí - zelenačku, jako čerstvou i suchou. Dlouhé skladování jí však nesvědčí.