Nutno předeslat, že klasický zátěžový trávník jiné rostliny nenahradí. Ale k vyplnění mezer mezi šlapáky poslouží tzv. pochozí rostliny výtečně. Tedy pokud zvolíme pro konkrétní místo vhodné rostliny.



Vybírat musíme nejen s ohledem na požadavky na půdu, ale také vláhu a slunce. Rozdíly mohou být i mezi kultivary rostlin, proto je vhodné nakupovat u zkušených prodejců. Rádi vám s výběrem pro vaše konkrétní stanoviště poradí.

 zelené spáry zvýrazní tvar prvků chodníku  rostliny dají cestě vydlážděné cihlami šmrnc  ve spárách nemusí vždy tráva

Jak vysazovat?

Rostliny vysazujeme do vymezeného prostoru rovnoměrně. Ideální rozestupy jsou kolem 20 cm. Rychle se rozrůstají a po jednom až dvou letech dokonale vyplní mezery. Výsledkem bude pěkně vypadající cestička z dlaždic (kamenů, cihel) a polštářovitých trvalek.

Zatímco nejnižší rostliny se velmi dobře hodí přímo do mezer mezi kameny, ty o málo vyšší pomohou vytvořit plynulý přechod mezi záhonem a trávníkem. Trvalky spolehlivě brání prorůstání trávníku do záhonu a tak není nezbytné instalovat obrubníky. Samozřejmě, že jednou za čas je vhodné i tyto rostliny usměrnit.

Nízké kobercové trvalky

  • mateřídouška úzkolistá – trpasličí (Thymus serpyllum Magic carpet, Minimalist, Rasta – panašovaný list, bohaté kvetení, růžová barva květu)
  • rozchodník šestiřadý vytvoří přechod mezi záhonem a cestourozchodník šestiřadý (Sedum sexangulare) – žluté květy (červen, červenec)
  • úrazník šídlovitý (Sagina subulata) známý jako irský, skotský nebo japonský mech, někdy též jako puchratka kadeřavá či karagen. V létě kvete drobnými bílými hvězdicovitými kvítky. Na zimu zatahuje, na jaře obráží od kořenů. Velmi dobře vypadá mezi dlažebními kostkami nebo dlaždicemi. Kromě základní tmavě zelené barvy se prodávají také variety se zelenožlutými listy (Spring Lime), zlatožlutou barvu má varieta Aurea.
  • zvěšinec zední (Cymbalaria muralis) roste planě ve zdech a na zpevněných březích řek. Kvete od června dozáří drobnými, světle fialovými kvítky.
  • mochna Neumannova (Potentilla neumanniana) – žluté květy (duben, květen)

Výhody různých druhů chodníků najdete v článku Který chodník bude slušet vaší zahradě? 
V článku Zvolte ideální obrubník pro svou zahradu představujeme různé druhy obrubníků včetně tzv. neviditelných.