Budování obrubníků v zahradě stojí nejen peníze, ale také čas. Rozhodnutí o volbě obrubníků je nejlépe udělat v souladu s celkovou koncepcí zahrady. Ale ne každý začíná zahradničit "na zelené louce" či pusté pláni. I ve vzrostlé zahradě však může vhodně zvolený obrubník nejen hezky vypadat, ale ušetřit mnoho práce. Zvlášť, pokud se opakovaně trápíte s prorůstáním trávy do záhonů. 



Který obrubník: Nejlevnější? Nejkrásnější? Nejpraktičtější?

obruba z proutí nemá dlouhou životnostKritérií, podle kterých můžeme vybírat zahradní obrubník, je celá řada. Vždy bychom však měli brát ohled na celkové pojetí zahrady. Obrubníky by jí neměly ubrat na eleganci, právě naopak. Vhodně zvolený obrubník může nejen jednotlivé plochy příjemně zvýraznit, ale také nám výrazně usnadní péči o zahradu.

Pokud se staráme o vlastní zahradu, většinou do výdajů započítáváme pouze to, co musíme zaplatit. Nejlevnější obrubník se nemusí vyplatit v horizontu několika let. Pokud zvolíme méně trvanlivý materiál, ušetříme při vstupní investici na jeho pořízení. Bohužel, za pár let už nebude vypadat pěkně a my budeme muset investovat znovu. A to nejen peníze do nového obrubníku, ale také práci s jeho položením.

Dřevěné obrubníky

Mívají nejčastěji podobu dřevěných půlených kuláčků nebo palisád různé výšky. Na životnost těchto obrubníků má velkou roli druh zvoleného dřeva a jeho impregnace. Výhodou je možnost výběru odstínu omoření, který bude nejlépe ladit do vaší zahrady. Přírodní materiál zvlášť sluší zahradám ve venkovském stylu, není problém s jeho tvarováním i do křivek. Méně praktický je tento druh zakončení záhonů při sekání trávníku. Po sekačce je třeba ručně dostříhat okraje.

Velmi atraktivně vypadají obruby záhonů z vrbového proutí. Musíte však počítat s velmi krátkou životností. Navíc nebrání prorůstání trávníku do záhonů a neumožňuje snadné dosekávání sekačkou až do krajů. Velmi elegantně však působí u bylinkových zahrádek, kterým dodává rustikální půvab.

obrývání okrajů trávníků je pracnéPlastové obrubníky

Mají různé podoby a většinou se velmi snadno instalují. Asi nejlevněji vycházejí tenké plastové obrubníky s krátkou životností. Nebo můžete zvolit různě vysoké a tvarované výlisky či naopak nízkou skládačku. Při výběru plastového obrubníku se zajímejte, zda je použitý materiál stabilizovaný proti účinkům UV záření. Výhodou je širší nabídka barev a snadná možnost tvarování i podél zakřivených ploch.

Pokud pečujete o větší travnaté plochy, pak vám sekání velmi usnadní pojezdový obrubník. Ze strany k trávníku má 4 cm plochu, po které můžete jet kolečky sekačky a není třeba kraje dostřihávat ručně.

Trochu pracnější je pokládka neviditelného obrubníku. Pro jeho položení je třeba připravit 6 cm hluboký žlab. Konstrukce se do půdy ukotvuje pomocí hřebů, po nastřižení dílů jej můžete snadno tvarovat podle potřeby. I tento druh obrubníku vám usnadní sekání trávníku až do krajů.

obrubník odděluje záhon od trávníkuBetonové obrubníky

Jsou nejčastěji využívány jako zakončení zahradních cest, ale využít je můžeme i k ohraničení záhonů. Lemují se jimi také dlážděné plochy pod pergolami či jiné zpevněné zahradní plochy. Můžeme volit nejen hladký nebo reliéfní povrch, ale i barevnost. Beton může být šedý, pískový, cihlový, červený, hnědý, šedý nebo černý. Tvar a reliéfní povrch mohou imitovat podobu dřevěných prken, pražců (i s otvory po vrutech) či trámků, pískovcových bloků, starých otlučených cihel (tento obrubník se nazývá rumplovaný krajový kámen), naskládané břidlice, dřevěné palisády a podobně. Díky kombinaci přímých, rohových a obloukových kusů je možné vytvářet také různě zalomené úseky i uzavřené tvary. Nevýhodou betonových obrubníků je kromě pracnější pokládky také jejich křehkost.

Ocelové obrubníky

Ocelové obrubníky (lemovky) se vyrábějí ze speciální flexibilní oceli, galvanizované a ošetřené vysoce efektivní antikorozním nátěrem. Povrchová úprava zajišťuje dlouhodobou životnost v rozdílných klimatických i půdních podmínkách.  Ocelové zahradní obrubníky lze ohnout do libovolného tvaru tak, aby kopírovaly tvar cesty nebo záhonu. Pro snadnější instalaci jsou některé obrubníky opatřeny bodci pro ukotvení v půdě. Jednotlivé ocelové pásy se napojují díky zámkovému systému v jeden celek.

Zavlažovací obrubník – český patent

O tom, že obrubník nemusí plnit pouze roli bariéry mezi různými plochami, je přesvědčená společnost Grate. Právě ona si nechala patentovat první zavlažovací obrubník na světě: - Garden Diamond. Hodí se tam, kde byste rádi využívali zavlažování, ale budování klasických závlahových systémů pro vás není vhodné. Při zvažování je v tomto případě potřeba započítat nejen náklady na pořízení obrubníku, ale i závlahového zařízení.