Diskuze na téma: Jaká odrůda švestek je nejlepší na slivovici?

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - michal , Vloženo: 29.8. 2014 10:35
Dobrý den, je nějaký rozdíl mezi druhy švestek, pokud jde o následné pálení slivovice? Chtěli bychom na podzim zasadit nové stromy a rozmýšlíme jaký druh. Díky.

Autor: Veronika , Vloženo: 30.8. 2014 07:30
Rozdíly jsou jak v úrodnosti, tak v chuťových vlastnostech i cukernatosti. To vše může mít vliv na výsledný produkt. Při výběru odrůdy velmi záleží na lokalitě, kde budete švestky pěstovat. Volte tedy takové odrůdy, které u vás mají šanci dozrát. Důležitá je také odolnost odrůdy proti šarce (virová choroba, která je pro slivoně likvidační).
Podobnou otázku řešili před lety i ve Vizovicích, jen vysazovali větší množství stromů. Do svého Těchlovského sadu vysadili 20 000 stromů 9 různých odrůd. Na svém webu vysvětlují, proč tu kterou odrůdu zvolili. Nejvíce se jim osvědčily odrůdy Gabrovská, Hanita, Stanley, Čačanská rodná a Top taste.
Autor: Linda , Vloženo: 03.9. 2014 17:01
Rozhodně záleží na lokalitě - aby švestky spolehlivě dozrály s co největší cukernatostí. V případě více druhů je také vhodné, aby vše dozrálo v podobný čas. Konkrétně z odrůd v teplých podmínkách doporučuji Toptaste, Presenta, ve středních polohách Hanita, Těchobuzická, v chladnějších lokalitách např. Wangheimova nebo Durancie.
Autor: Karel , Vloženo: 12.7. 2016 14:29
Také jsem sháněl nějaké zajímavé informace, díky.
Autor: Martin , Vloženo: 14.3. 2018 19:50
Nevím jestli se vůbec ještě vyplatí pálením ztrácet čas a nedejbože riskovat nějaké pokuty :-). Dnes se dá sehnat online kvalitní slivovice, nepoznám rozdíl od domácí a ceny jsou taky v pohodě. Takže pálení nechávám být ;-)
Autor: Efs Mechobrosthénes, Vloženo: 19.3. 2018 15:08
Nevím, proč bych měl pálením v pálenici riskovat nějakou pokutu. Pokud ovšem nepálím načerno doma a někdo mě nenapráší. Naopak. Z vlastnoručně připraveného kvasu a nejlépe vypeckovaného ovoce získám nejlepší kořaličku, které se žádná konfekční nevyrovná. (Vím, co jsem do toho dal.) Pravda, jsou lidé, kteří nedají dopustit na "jádrovou", já mám však raději čistou vypeckovanou. Pravděpodobně jste ještě dobrou neochutnal. Naopak na webu bych na kvalitu nespoléhal. Tam je spíše úskalí, že narazíte na nějakou kořaličku pochybného původu a kvality.
Autor: Efs Mechobrosthénes, Vloženo: 19.3. 2018 15:13
Kromě toho, co jmenovali předešlí, se velmi slibně jeví novější odrůda Lipnická. Má mít vysoký obsah cukru a lidé, kteří v Lipníku u Chovanců ochutnali, si dost pochvalovali. Sice teprve čekám, až mi začne plodit, první zkušenosti jsou však slibné. Záleží ovšem hlavně na tom, čemu se bude u vás dařit.
Autor: Marek , Vloženo: 24.2. 2019 15:26
Jsem z Valašska, Hutisko Solanec a tady je slivovice posvátná. Vcelku tvrdý kraj s horským podnebím a ne každá odrůda se ujme. Mně se nejvíce osvědčily odrůdy švestka obecná (Karlátka), Lépotice, Stanlley a Top Taste. A nejlepší slivovice je v poměru 80: 20 (švestky-ryngle). To ví všichni Valaši. Ryngle doporučuji Opál, Outlinskou a Altánovou červenou.
Autor: Franta Palič, Vloženo: 10.3. 2019 09:35
Nemáte pravdu mix odrůd je to nejhorší, co může být. Doporučuji odrůdové pálenky a švestka je nejlepší durancie, dokonce je při koštu samostatná kategorie.
Autor: Martin Gerstberger, Vloženo: 18.7. 2020 15:29
A kolik litru vypalite z techto odrud ? ze prej tecou o hodne min jak durancie. Dík za odpoved.
Autor: Majkl Pálenka, Vloženo: 16.5. 2021 21:28
Ahoj to mixování mě docela zaujalo, hodně jsem o výrobě domácí pálenky četl (teprve začínám :-) ), ale o mixu různého ovoce se tam nepsalo.
Jaký máte názor například na mix hrušek a jablek? Je to blbost? Chápu, že se bude muset jednat o odrůdy, které dozrávají v přibližně stejnou dobu, jinak to kvasu zřejmě neprospěje. Díky za tipy!
Autor: Eda , Vloženo: 19.5. 2021 16:21
Proč ne? Máte-li chuť experimentovat :)