Zpracování a skladování plodin

Přidat vlákno
« Předchozí
1
2 Další »
  • Mražení ostružin

    Počet komentářů: 2
    Autor: Nepřihlášený uživatel - , Poslední příspěvek: 20.8. 2022 22:23
    Příspěvek: Letos máme nebývale velkou úrodu ostružin. Bohužel se velmi rychle kazí a tak nevím, jak je co nejrychleji zpracovat. Je možné je mrazit? Děkuji, Jiřina.
  • hořký vlašský ořech

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - Zuzka Grafková, Poslední příspěvek: 13.10. 2021 16:53
    Příspěvek: dobrý den, můžete mi prosím poradit. Mám na zahradě 3 ořešáky. Krásné velké papíráky, ale i když je rozlousknu úplně čerstvé tak ta tenká šlupka je už hodně tmavá. ořech - semeno je v naprostém pořádku. když ho ihned sloupnu ( tu tenkou šlupičku) je to velice lahodný ořech. Ale když ho nechám usušit se šlupkou je strašně hořký. Každý rok pořád stejné. Pravděpodobně je to takový druh, není nějaké řešení. Není v lidských silách takto slupovat 3 stromy :)).
  • Skladování během rekonstrukce

    Počet komentářů: 2
    Autor: Nepřihlášený uživatel - Petr , Poslední příspěvek: 14.9. 2021 20:46
    Příspěvek: Ahoj,
    odbočím trochu mimo, budeme rekonsturovat chatu a potřebuji uložit zahradní nábytek a zahr.vybavení - sekačku atd? Nemáte někdo tip na zabezpečený objekt?
  • Skladování kořenové zeleniny

    Počet komentářů: 2
    Autor: Nepřihlášený uživatel - Krajíček , Poslední příspěvek: 16.8. 2021 09:36
    Příspěvek: Dobrý den! Proč mi ve sklepě nevydrží kořenová zelenina? Po sklizni jsem mrkev a petržel očistil a omyl vodou. Po osušení jsem ji uložil do sklepa do bedniček naplněných vátinou a zhruba po dvou měsících se začaly objevovat příznaky hniloby. Zbyla mi nahnědlá kašovitá hmota. Děkuji za odpověď.
  • Jaká odrůda švestek je nejlepší na slivovici?

    Počet komentářů: 11
    Autor: Nepřihlášený uživatel - michal , Poslední příspěvek: 19.5. 2021 16:21
    Příspěvek: Dobrý den, je nějaký rozdíl mezi druhy švestek, pokud jde o následné pálení slivovice? Chtěli bychom na podzim zasadit nové stromy a rozmýšlíme jaký druh. Díky.
  • Moli, co se berou odnikud

    Počet komentářů: 3
    Autor: Nepřihlášený uživatel - David , Poslední příspěvek: 17.5. 2019 00:30
    Příspěvek: Dobrý večer,
    s manželkou jsme pár týdnů zpět objevili doma v potravinách moly. Všechny potraviny jsme kompletně prošli, 70% vyhodili a zbytek hermeticky uzavřeli ve skleněných nádobách; červy postupně pozabíjeli a u potravin nainstalovali ty molovraždící pásky.
    Jenže moli se ti pořád objevují; každý den chytíme minimálně jednoho a postupně přibývají i na pastech. Ale červi nikde, a to jsme se dívali snad všude. Potraviny komplet v pořádku. Kde se jich tolik může brát? To se množí pod podlahou? Každý den vyletí do podkrovního bytu v pátém patře uprostřed Prahy? Od sousedů přes tři místnosti? Nedává nám to smysl... Děkuji za tipy.
  • Sklizeň šalvěje

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - Ivana Hurtová, Poslední příspěvek: 26.8. 2017 13:18
    Příspěvek: Až teď jsem zjistila, že čas sklizně šalvěje je už pryč. Má smysl ho sušit i později, srpen, září? Je účinný čerstvý i v tuto dobu? Děkuji.
  • Semena špagetové dýně

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - Káťa , Poslední příspěvek: 01.11. 2016 15:08
    Příspěvek: Zdravíčko, mám doma vyloupané semena ze špagetové dýně, dají se jíst stejně jako semena dýně hokkaido? A dají se jíst i jen vyloupnuté syrové? Díky za odpověď.
  • Příprava cuketa

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - Eva Marečková, Poslední příspěvek: 03.10. 2016 21:39
    Příspěvek: Cuketu připravuji i se semeny/jádry. Bohužel nikde nemohu najít, zda jejich konzumace není zdraví škodlivá. Říkám si, že okurky na salát také jíme se semeny.
    A co sušit semena cukety? Usušená, upražená,... Opět otázka, zda neškodí?
  • Mahon

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - Olga Poživilová, Poslední příspěvek: 12.9. 2016 15:40
    Příspěvek: Džem z plodů mahonu - recept
  • Rebarbora v Červenci

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - Barbora Srpová, Poslední příspěvek: 07.7. 2016 20:06
    Příspěvek: Dobrý den sklidila jsem ted na začátku července rebarboru a zavařila ji ale všude čtu že sklizet je nejlepší do konce června.Mohu se zeptat teda jaké hrozí nebezpečí když to cca o měsíc přetáhnu? A jestli hrozí nebezpečí otravy i po tepelné upravě?
  • Ořechy po zimě

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - Eva , Poslední příspěvek: 02.5. 2016 09:26
    Příspěvek: Dobrý den,
    rád bych se zeptala, zda ořechy, které jsme nasbírali venku na přelomu března a dubna mohou být nepoživatelné. Vzhledově i chuťově jsou v pořádku, ale přeci jen....
    Děkuji. Eva
  • Konzumace naklíčených brambor

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - , Poslední příspěvek: 04.2. 2016 15:42
    Příspěvek: Je možné konzumovat brambory, které začaly klíčit?
  • Jak sušit mimózu

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - , Poslední příspěvek: 03.1. 2016 10:46
    Příspěvek: Je možné sušit mimózu? Pokud ano, poradíte mi, jak si nejlépe počínat?
  • Záchrana jablek po krupobití

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - Bařák , Poslední příspěvek: 22.8. 2015 09:38
    Příspěvek: Jablka na stromě jsou hodně poničená po silném srpnovém krupobití. Lze je ještě nějak zachránit? Zatím je nelze konzumovat, jsou to totiž podzimní a zimní odrůdy.
  • Dobromysl se zlatými listy

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - , Poslední příspěvek: 24.6. 2015 17:36
    Příspěvek: Na skalce léta pěstuji nízkou dobromysl s téměř zlatě zbarvenými lístky. Voní velmi pěkně, ale nejsem si jistá, zda ji mohu také používat v kuchyni, podobně jako klasickou dobromysl.
  • Uchování sušeného měsíčku

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - Velkova , Poslední příspěvek: 21.7. 2014 11:36
    Příspěvek: Chtěla bych vědět, jak nejlépe uchovávat usušený měsíček. Nemohu konzumovat alkohol. Lze ho uzavřít do skleněné lahve do temna?
  • Využití nahnilých jablek

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - , Poslední příspěvek: 06.6. 2014 10:13
    Příspěvek: Mohu použít pro výrobu moštu nahnilá jablka? Pochopitelně za předpokladu, že nahnilou část předem vykrojím?
  • Jak sušit pomeranče

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - , Poslední příspěvek: 10.12. 2013 17:40
    Příspěvek: Ráda bych na ozdobení vánočního stromku použila sušené plátky pomerančů. Sušičku nemám. Je možné je sušit v troubě?
  • Mochyně na okrasu i k jídlu?

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - , Poslední příspěvek: 09.9. 2013 13:42
    Příspěvek: Na zahradě se nám pěkně rozrostla mochyně, ta s těmi oranžovými lampiónky. Ale nejsme si jistí, zda jsou její plody jedlé. 
  • Sušení jiřinek

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - , Poslední příspěvek: 06.9. 2013 10:36
    Příspěvek: Zaslechla jsem, že je možné sušit jiřinky. Nevím, jestli všechny, nebo jestli je některý druh pro sušení vhodnější.
  • Jsou semena dýně hokaido jedlá?

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - , Poslední příspěvek: 04.9. 2013 18:56
    Příspěvek: Dostala jsem dýni hokaido. Chci z ní připravit polévku. Nevím, jestli mám semena vyhodit a nebo je možné je konzumovat podobně, jako ta z větších dýní? Děkuji, Petra.
  • Mohu jíst indiánské okurky?

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - , Poslední příspěvek: 01.9. 2013 09:14
    Příspěvek: Máme na plotě bohatě rozrostlou liánu. Přesný název neznám, ale prý je to indiánská okurka. Plody jsou takové menší, zelené, oválné a hodně pichlavé. Nevím, jestli je mohu konzumovat. Někdo mi tvrdil, že ano..
  • Sušení měsíčku

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - , Poslední příspěvek: 18.7. 2013 22:22
    Příspěvek: Je možné sušit květ měsíčku umělým teplem? A jaká teplota je vhodná? Děkuji, Magda.
  • Sušení hortenzií

    Počet komentářů: 1
    Autor: Nepřihlášený uživatel - , Poslední příspěvek: 12.7. 2013 13:07
    Příspěvek: Ráda bych si nasušila hortenzie, ale nevím, jak nejlépe postupovat. Děkuji, Soňa.