Narcisy

Narcis /Narcissus/, nejznámější zástupce cibulnatých rostlin, je otužilý a vhodný i pro jarní výsadby. V přírodních podmínkách jsou k vidění narcisy typu drobných něžných hybridů s různě tvarovanými a natočenými okvětními lístky nebo trubkovité a nápadně plnokvěté odrůdy. Barevné odstíny narcisů, od typických zlatožlutých či krémových po vyšlechtěné rostliny s dělenou pakorunkou a v kombinovaných barvách (např. bílé okvětní lístky a sytě oranžová pakorunka), zpestřují nejednu zahradu či skalku.



Narcis

Druh narcisu volíme podle umístění

Rozlišujeme několik druhů narcisů - nízké hybridy, jednoduché s velkou pakorunkou a plnokvěté. Konkrétní druh vybereme podle požadovaného umístění:

  • v zahradě, ve volné půdě, mohou prosperovat všechny druhy narcisů - i zakrslé, v pěstěném trávníku např. Narcis asturiensis nebo Narcis minor
  • odrůdy ze skupiny Tazetta jsou vhodné do květináčů, truhlíků nebo jako skleníkové květiny, kvetou od podzimu do jara a vyznačují se několika vonnými květy na stonku
  • pro dekoraci a pěstování narcisu v květináči se hodí např. vonné a vícekvěté hybridy Jonquilla
  • pro skalničky vybereme druh s drobnými květy, např. Narcis rupicola nebo cyclamineus, který rozkvétá již brzy zjara.

Vhodné stanoviště pro narcisy

cibule narcisu pro výsadbu

Narcisy ocení půdu propustnou, vlhkou a neutrální, může být i mírně zásaditá, prakticky se dá říct, že se narcis spokojí s jakoukoliv půdou. Vysazujeme-li nové cibulky venku, volíme nejlépe místo na slunci nebo v mírném polostínu, umisťujeme je do hloubky 12-15 cm. Díky zásobě živin, uložené v cibuli, je vývojový cyklus narcisů velmi rychlý. Na jaře brzy vykvetou, postupně si do léta vytvoří základy květů, v létě odpočívají a na podzim se stáhnou hlouběji do půdy k přezimování.

Narcisy se, častěji než tulipány, vysazují do nádob. Výsadba narcisů do nádob je velmi jednoduchá, zasadit cibulky zvládne i začátečník, je však potřeba mít k dispozici chladné a větrané místo (s teplotou do 10°C) a pamatovat na častější zálivku rostliny než ve volné přírodě. Po výsadbě misky nebo hliněné květináče s cibulemi přeneseme do pařeniště a po 3-4 měsících do studeného skleníku. Po vyrašení poupat je možné lehce zvýšit teplotu, asi o 3°C, a tím uspíšit kvetení. Nádobové rostliny vyžadují od pěstitele více pozornosti a péče také při zazimování.

Přesazování a množení narcisů

Po odkvetení zvadlé květy odřízneme, aby neměla rostlina tendenci vyvíjet semena na úkor cibulí s výživnými látkami a základů kvetení pro další rok. Listy naopak ponecháme v přírodním prostředí, až zežloutnou, zvadnou a uschnou. Pokud je naším záměrem mít co největší cibule, zaléváme rostliny i po odkvetení až do nástupu horkého léta.

Přibližně po 5 letech je vhodné cibule narcisů přesadit, nejlépe v době, kdy začínají listy usychat. Pokud skladujeme cibule do podzimní výsadby (září), vložíme je do vzdušných obalů a uložíme opět na chladném, suchém a větraném místě. Nezapomeneme na označení obalů z důvodu bezpečnosti, cibule narcisů jsou jedovaté a poměrně snadno by mohlo dojít k záměně.

Pro zkušenější zahrádkáře je zajímavé také množení narcisů, podobně jako ostatních cibulovin. Používají se různé způsoby množení - dělení odnoží, řízkování (rozřezání cibule na segmenty) nebo semeny. U všech těchto metod je ale potřeba počítat s delším časovým úsekem (i více let), potřebným k tomu, aby rostlina vyrostla a začala kvést.