Rakytník pěstujeme na slunném místě i v polostínu, také na svazích ohrožených erozí. Dobře toleruje chudou a písčitou půdu, snáší i mráz. Má pevné a husté větve, u kterých není potřeba  provádět řez příliš často. Jeho méně příjemnou vlastností je trnitost – ta nás nepotěší zvlášť při sklizni. Dobrou zprávou pro pěstitele je, že byly již vyšlechtěny i odrůdy beztrnné.



Výsadba rakytníku

Rakytník je dvoudomá, větrosprašná dřevina. Obvykle se na jednu samčí rostlinu počítají dvě až tři samičí, ale samic může být na jednoho opylovače i více. Minimálně je nutné vysadit společně alespoň jeden keř samčí a jeden samičí. Pokud vysazujeme větší množství keřů, postačí k opylení 10-20% keřů samčích. Rakytník řešetlákový není opylován hmyzem, ale větrem. Je proto důležité, aby samčí jedinec rostl na straně, ze které častěji fouká vítr, aby se dostalo co nejvíce pylu k samičím keřům.  Keře vysazujeme alespoň 2 – 3 metry od sebe. 

Jak rozpoznat pohlaví rakytníku?

Nutno dodat, že poměrně těžko. Teprve u tříletých dřevin lze na podzim určit, který keř je samičí. Samčí pupence jsou kulaté a hustě uspořádané, samičí obrůstají plody podlouhlého tvaru a nejsou příliš blízko u sebe. Samičí keře mají podlouhlé květy, zatímco samčí kulovité – v obou případech jsou však květy malé a na jaře před olistěním nijak nápadné. Při pořizování nových keříků rekytníku je tedy nejjednodušší vypravit se do specializovaných školek či zahradnictví, kde vám poradí a doporučí správné odrůdy.

Úskalí sklizně bobulí rakytníku

Na podzim samičí jedinci obrůstají drobnými, šťavnatými, sytě oranžovými bobulemi. Tyto plody dozrávají podle odrůd od konce srpna až do října.  Sklidit bobulky rakytníku však vůbec není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jednou z metod je sklízet plody při plné zralosti setřásáním na rozprostřené plachty. Tento způsob je proveditelný až v období mrazů, jinak plody pevně drží a úspěch je minimální. Další možností je větvičky s plody odstřihávat. Ani to však není ideální, při větším zásahu by rostlina nemusela přežít. Pokud se přesto rozhodneme pro tento druh sklizně, doporučuje se nestříhat více než 30% větviček.  Pro některé odrůdy rakytníku můžeme použít ke sklizni sice zdlouhavější, ale šetrný způsob pomocí malých nůžek. Nevybereme-li si ani jednu z popsaných metod, zbývá vzít pevné gumové rukavice a obírat ručně.  

Zdravý rakytník aneb léčivé účinky

V čem tkví obliba rakytníku? Zralé plody rakytníku jsou nejen zdravé, ale i léčivé. Obsahují velké množství většiny vitaminů a další hodnotné biologicky aktivní látky. Rakytník je bohatým zdrojem vitaminu C, neméně podstatná je i skutečnost, že látky v něm obsažené pomáhají při léčbě arteriosklerózy a srdečních chorob.