mechová koule osázená květinami, foto BZ Troja Výstava je zvláštní i tím, že se jedná o jedinečnou expozici japonského umění pod širým nebem a s mezinárodní účastí. Každým rokem jsou zde k vidění zajímavé exponáty nejen z Čech, ale i od zahraničních tvůrců. Letos budou vystaveny bonsaje od italského autora L.Crespiho. 

Jak nabízejí organizátoři výstavy: „Na návštěvníky čeká naučná stezka, která nabídne informace, jak krok za krokem pěstovat bonsaje od semen, řízků, sazenic, jak se o bonsaje starat, jak je tvarovat nebo jak pro ně vybírat misky. Lidé mohou obdivovat i trávové bonsaje, které je možné vytvořit z běžných pokojových a venkovních rostlin."

Chybět nebude ani bohatý doprovodný program inspirovaný japonskou kulturou. V Ornamentální zahradě je připraveno cvičení Taiji, skládání origami nebo prodej japonských specialit. Ve výstavním sále si budete moci poslechnout přednášku o tradičních řemeslech v současném Japonsku, k vidění bude například také ukázka tvarování bonsají či bubnová show. Čajový obřad proběhne na bambusové louce a hra na bambusovou flétnu Shakuhachi v Japonské zahradě. Zajímavostí je, že tato flétna sloužila původně japonským žebravým mnichům jako meditační nástroj.



Součástí výstavy budou také kaligrafie a autorské kameny suiseki, umístěné ve výstavním sále.

Místo konání: Botanická zahrada Praha – Troja, venkovní expozice – Japonská zahrada, Ornamentální zahrada, Bambusová louka, výstavní sál.

Kontakt: www.botanicka.cz

Termín:  19. - 28. 5. 2017, 9 – 20 hodin

výstava bonsají v japonské zahradě, BZ Troja, 2015