Plody mochyně: tu svačinu nejez!

plody jedlé mochyně peruánskéPlody mochyně židovské (Physalis alkekengi) jsou považovány za jedovaté či alespoň nejedlé. Naopak plody mochyně peruánské (Physalis peruviana) jsou vyhledávanou a oblíbenou pochoutkou. Z neznalosti rozdílů mezi těmito druhy vznikla velmi kuriózní situace: paní učitelka si všimla, že se jeden ze žáků chystá posvačit plod mochyně. V obavě z otravy mu konzumaci zakázala. Rodiče pak paní učitelce vysvětlovali, že dítě nechtěli otrávit. Vždyť plody mochyně peruánské nejen že nejsou jedovaté, ale jsou velmi chutné a zdravé.



Jak tedy poznat mochyni, kterou můžete konzumovat bez obav?

  • barva lampiónku: mochyně židovská třešeň má svůj plod obalený oranžovočerveným měchýřkem, lampiónky mochyně peruánské jsou šedozelené
  • barva bobulí: mochyně židovská třešeň má bobule sytější barvy (oranžové nebo červené), mochyně peruánská má plody větší a ve zralosti vybarvené zelenožlutě až žlutooranžově.

Mochyně jako ozdoba nebo plevel?

lampiónky mochyně židovské patří k oblíbeným podzimním dekoracímMochyně židovská zdobila běžně zahrady našich předků už ve druhé polovině 16. století. Svědectví o tom, včetně jejich rozpínavosti, podává například Tadeáš Hájek z Hájku ve svém překladu Mathioliho Herbáře: "Višně mořské aneb židovské v hojnosti u nás v Čechách rostou na zahradách i v místech stinných i na vinicích, odkudž sotva a těžce vyhnány býti mohou, když se jednou vkoření..."

Mochyně židovská dorůstá až metrové výšky a tak nejlépe vynikne ve velkých přírodních zahradách. Atraktivně vypadá ve společnosti silně rostoucích kapradin. Díky plazivým oddenkům se z ní může stát nepříjemný plevel. Přílišnému rozrůstání se nejlépe ubráníme hlubokým obrytím na podzim a nebo zapuštěním překážky (např. v podobě střešní tašky) kolmo k povrchu půdy.

Sušení mochyně

Pro sytě vybarvené lampiónky je mochyně židovská oblíbenou součástí suchých vazeb. Její sušení je velmi snadné
  • větvičky trháme v době, kdy jsou lampiónky dostatečně vybarvené, většinou koncem září či počátkem října
  • při sušení pověsíme větvičku ve stejném směru jako rostla v přírodě - v opačném případě by vám uschlé lampiónky trčely nepřirozeně vzhůru

velmi atraktivně působí skeletované lampiónky mochyně židovské 

Velmi atraktivně působí také skeletované lampiónky. Z obalu zůstane vlivem povětrnostních vlivů pouze žilkování, uvnitř kterého bude dobře viditelný sytě oranžový plod.

mochyně židovská třešeň - vnitřek lampiónkuMochyně nebo višně mořské, psí, židovské?

Jmen si mochyně vysloužila úctyhodné množství. V češtině je většina z nich odvozena od podobnosti s višněmi či třešněmi - židovské třešně, mořské višně, psí višně. Objevuje se i označení liščí jablíčko. Další názvy si všímají podoby lampiónku, připomínajícího nafouknutý měch: mochyně baborolka, mechuňka. Angličtina zas připomíná podobnost s lampióny: Chinese (Japanese) lantern.