Tis do živých plotů, skupin i jako solitér

velmi starý tisV dobách dávno minulých lidé na tisu nejvíce obdivovali vlastnosti jeho dřeva (pružné, tvrdé a trvanlivé) a využívali ho s oblibou na výrobu luků a kuší, později také na výrobu a výzdobu nábytku a šperků. Díky intenzivní těžbě letitých stromů a vysazování rychleji rostoucích jehličnanů se výskyt tisu červeného (Taxus baccata) u nás velmi omezil.



Aby zůstalo zachováno aspoň to, co zůstalo, získal tis červený status ohroženého druhu. V současnosti je tis oblíbeným keřem pro výsadbu v parcích i zahradách. Z našich jehličnanů má nejtmavší zbarvení, a tak dobře vyniká. Zvlášť pěkně tisy vypadají v podzimním období, kdy se kolem semen vytváří dužnatý červený obal – míšek (epimatium).

Vhodné stanoviště pro tis červený

Výhodou tisu je i velká tolerance k zastínění. Z evropských dřevin snáší stín nejlépe. S oblibou se využívá pro stříhané živé ploty. Další velkou výhodou je výborná regenerace i na starém dřevě (dobře snáší i hluboký zmlazovací řez). Díky pomalým přírůstkům se z tisů úspěšně tvarují tzv. živé sochy (topiary).

Tis se hodí také k výsadbě jako solitér či do skupinových výsadeb. Specializovaní prodejci nabízejí bohatý sortiment kultivarů. Zatímco některé se místo do výšky rozrůstají spíše do šířky; jiné vynikají světlejším zbarvením jehličí (ty je vhodné vysazovat na místa s dostatkem slunce) či velmi útlou siluetou.

tisu sluš v zahradě dostatečný prostor

Tis obsahuje prudký jed

větvička tisu na jařeSkutečnost, že celá rostlina (až na červené míšky obalující semena) je prudce jedovatá, by měli mít na paměti všichni, kteří o výsadbě tisu červeného uvažují. Průběh otravy bývá rychlý a smrtelný. Vše je o to horší, že dosud není na otravu tisem znám žádný protijed. V případě otravy vám těžko poradí i specialisté z Toxikologického informačního střediska, kteří poskytují informace o první pomoci při otravách na telefonních číslech: 224 919 293 a 224 915 402 (nepřetržitá lékařská služba).

Zvýšená obezřetnost je na místě nejen pokud si na vaší zahradě často hrají děti, ale také pokud se na vašem pozemku pohybují zvířata. Tis je jedovatý např. pro koně, mezka, skot, ovce, prasata, drůbež. Jen pro hmyz a většinu divokých ptáků je zřejmě zcela neškodný (někteří ptáci pojídají míšky a šíří semena trusem).

Tis nepoužívejte k oplocení míst, kde se pasou hospodářská zvířata. Smrtelně jedovaté jsou i suché větévky a odstřihnuté jehličí. Pokud tis pěstujete, věnujte zvýšenou pozornost i tomu, kde končí to, co jste z něj ostříhali.