Nertera granadensis čili korálovkaLidových názvů si pro svůj neobvyklý vzhled nertera vysloužila celou řadu. Asi nejznámější je jako korálovka (coral bead plant). Z dalších názvů jehelníček (pin-cushion plant), korálový mech (coral moss), nebo English baby tears. Vědecký název má původ v řeckém slově nerteros, které znamená nízký.



Domovinou této zváštní rostliny jsou horské oblasti střední a Jižní Ameriky, Nového Zélandu, Tasmánie. Roste ve světlých horských lesích i na otevřených místech, často na skalách nebo na mělkých kamenitých půdách, ale i jako epifyt (žije na jiných rostlinách, na kterých však neparazituje). Její výskyt je doložen v nadmořských výškách až 4000 m!

Zatímco v květináči rostlina příliš bujná není, v přírodě dosahují výběžky korálovky délky až 1 metru. Vytváří kobercovité bochánky vysoké do 5 cm, kvete velmi nenápadně drobnými zelenavými květy. Hlavní atraktivitu této rostliny představují plody – červené nebo oranžové kulovité dužnaté peckovice o průměru 3-5 mm, které ji zdobí několik měsíců.

Kam zasadit nerteru aneb ideální stanoviště

Nertera andská (Nertera granadensis) u nás patří k oblíbeným pokojovkám. Většinou se však její dlouhodobější pěstování nedaří. Nejčastěji ji ničí vysoké teploty a suchý vzduch. Nejlépe prospívá v polostínu, přímé slunce ráda nemá. Proto je jako ideální umístění na východním nebo severním okně při teplotách 10 - 15 °C.

Substrát nenecháme nikdy zcela vyschnout, v zimním období zálivku omezíme. Vhodné je zalévání spodem (podmokem), do misky. Korálovka patří k rostlinám, pro které je důležitá vysoká vzdušná vlhkost. Tu můžeme zajistit častým rosením, případně umístěním do misky s vlhkými oblázky.

v prodeji se nertera objevuje v podzimních měsících

Kuličky nertery jsou krásné, ale nejedlé

Drobné plody – bobule, kvůli kterým se nertera pěstuje především, jsou pouze okrasné a v žádném případě nejsou vhodné ke konzumaci. Je tedy důležité zvážit nákup této rostliny v případě, že se v prostoru pohybují malé děti. Při umístění do dětského pokoje větších dětí je vhodné děti o jedovatosti plodů poučit. Z dostupných zdrojů sice není známá nějaká závažná otrava. Ale i tak je lépe vyloučit rizika, že děti přilákají atraktivní bobulky k ochutnávání.