romanesco a klasický květákRomanesco (Brassica oleracea L. convar. botrytis Alef var. botrytis L.). patří do velmi rozmanité rodiny košťálovin. Trochu se podobá květáku, ale jeho jedlá část má zvláštní žlutozelenou barvu. Nezaměnitelný je pyramidální tvar a spirálovité uspořádání vrcholků, které vyniká matematickou přesností.



Každá růžice se skládá z dalších menších růžic. Ačkoli svým tvarem připomíná romanesco práci genetických inženýrů, nejstarší popis této zeleniny pochází ze 16. století. Tehdy byla v Itálii popsána jako broccolo romanesco.

Kam zasadit romanesco?

Romanesco má oproti květáku pevnější konzistenci a také obsahuje více vitamínu C. V kuchyni se používá podobně jako květák nebo brokolice, tedy syrové i vařené. Pokud chceme, aby si i po uvaření zachovalo barvu, pak je důležité jej po uvaření prudce ochladit v ledové vodě.

romanesco vypadá velmi zajímavěNázvy v ostatních jazycích prozrazují, jak obtížně tuhle zeleninu lidé zařazují. Ačkoli se zelí nepodobá ani vzdáleně, Francouzi ji nazývají chou romanesco (romanesco zelí), v němčině získala název Pyramiden blumenkohl (pyramida květák). Doufejme, že v češtině zůstaneme u označení romanesco a neujme se podivně znějící kvěkolice.

Nejen jazykovědci, ale i botanici si nejsou úplně jistí, kam romanesco zařadit. Zatímco jedni jej řadí do skupiny květáků, další ho považují spíše za příbuzného brokolice či zelí. Budete-li shánět jeho semena, najdete jej jako typ květáku.

Vypěstujte si vlastní fraktál

Fraktály patří k nejsložitějším geometrickým objektům, které současná matematika zkoumá. Mají však často překvapivě jednoduchou matematickou strukturu. Jejich podobu můžeme objevit i v přírodě. K nejznámějším přírodním fraktálům patří sněhové vločky či listy kapradin. Zvláštně se opakující struktury můžeme pozorovat i na květinách jako je libora (Lantana) či právě u romanesca.

Protentokrát ponecháme stranou poměrně složité matematické vzorečky. Pro naši potřebu postačí velmi zjednodušená definice. Fraktály jsou geometrické objekty s následujícími vlastnostmi:

  • jsou soběpodobné (self-similarity) tedy pokud daný útvar pozorujeme v jakémkoliv měřítku či rozlišení, pozorujeme stále se opakující určitý charakteristický tvar (motiv)
  • tvar je na první pohled velmi složitý, ale vzniká opakovaným použitím jednoduchých pravidel

romanesco je názornou ukázkou fraktálů v přírodě