pivoňky mohou být atraktivní i počátkem podzimu

Podzimní zbarvení pivoňky není pravidlem

Pouze listy některých odrůd na podzim postupně přecházejí ze zelené přes žlutou, oranžovou až po karmínově červenou barvu. Bohužel informace prodejců o jednotlivých kultivarech se většinou týkají pouze tvaru a barevnosti květů.



Mezi pivoňky s atraktivním podzimním zbarvením listů patří například kultivary Kansas, Krinkled White, Festiva Maxima, Inspecteur Lavergne, Peter Brand. Další inspiraci získáte při podzimních procházkách v Botanických zahradách, případně při důkladnějším pátrání na zahraničních webech. Zvlášť pěknou kolekci pivoněk najdete na pivoňkové louce v severní části pražské botanické zahrady v Troji nebo v Dendrologické zahradě v Průhonicích.

podzimní zbarvení listů pivoněk záleží na odrůdě

Dřevité pivoňky nechte, bylinné odřízněte

  • dřevité pivoňky - před zimou pouze uklidíme opadané suché listy, případně můžeme odstranit vadnoucí a suché větve
  • bylinné pivoňky - nadzemní část bylinných druhů odstraňujeme až po dokonalém seschnutí. Jedině tak budou mít živiny možnost se vrátit zpět do hlízovitých kořenů. Výhony odstřihujeme těsně nad zemí. Tímto zákrokem předcházíme napadení rostlin houbovými chorobami. Méně zastánců má praxe na podzim listy pouze svázat a odstranit je až na jaře.

Zimní ochrana pivoněk není podmínkou

Pivoňky (Paeonia) jsou i přes svůj exotický vzhled velmi odolné rostliny. Pocházejí z horských oblastí, a tak jsou na drsnější zimy uzpůsobené. Pro dobré přezimování je důležitá výsadba na vhodné místo i dobré složení půdy.

Pouze první rok po výsadbě se doporučuje zimní přikrývka u bylinných pivoněk. Později jsou plně mrazuvzdorné. Kořeny dřevitých pivoněk můžeme chránit vrstvou silnější mulčovací kůry, popř. rostlinu chráníme přikrývkou z chvojí.