Jako mnohé netradiční druhy ovoce, má i zimolez své milovníky i odpůrce. Ti první si libují nad časnou sklizní, druhým většinou vadí nahořklá příchuť některých kultivarů.



Zimolez kamčatský předběhne i jahody

zimolez kamčatský kvete velmi časněPokud toužíte na zahradě pěstovat nějaké opravdu velmi rané ovoce, pak se poohlédněte po zimolezu kamčatském. Keř musí ve své domovině dozrát ve velmi krátkém čase a tomu také odpovídá způsob jeho vegetace. V našich klimatických podmínkách kvete obvykle v dubnu, plody dozrávají podle místních podmínek a kultivaru koncem května až začátkem června.

V Lipníku nad Bečvou, kde se množením a šlechtěním zimolezu zabývá od roku 1989 Miroslav Chovanec, zaznamenali v roce 2014 rekord ve zralosti. První zralé plody ochutnali již 26. dubna!

Zimolez nebo kamčatská borůvka?

Jak budete zimolezu při pěstování na zahradě říkat, to je vcelku vaše věc. Níže uvedené řádky se vám však mohou hodit ve chvíli, kdy si budete chtít zimolez koupit. Ideální je předem ověřit jaké vlastnosti má konkrétní kultivar (podmínky pro opylení, termín dozrávání, velikost a chuť plodů).

Zimolez kamčatský je přímo ukázkovým příkladem, kolik může mít jediná rostlina názvů. Najít ho můžeme jak pod vědeckým označením Lonicera caerulea (zimolez modrý), tak také jako Lonicera kamtschatica (zimolez kamčatský). Řadu lidových označení v angličtině se inspirovala barvou či chutí bobulí – medové, sladké, modré (honeyberry, blue-berried honeysuckle, sweetberry honeysuckle).

Hodně zažité je také označení kamčatská borůvka (byť botanicky tento keř nemá s borůvkami vůbec nic společného). Ne každý však ví, že tento název je chráněný ochrannou známkou a že je možné jej od roku 1997 používat pouze v souvislosti s odrůdami ze Zahradnictví Chovanec. Označení kamčatská borůvka si totiž nechalo registrovat jako svůj obchodní název.