Skryté vady u rostlin?

Samozřejmě, že reklamaci můžeme uplatnit i u rostlin. Jenže se mnohem hůř než u průmyslově vyráběného zboží v případě "závady" dokazuje, kdo problém způsobil.



  • Ošidil něco pěstitel?
  • Vznikla chyba u dopravce či prodejce?
  • Nebo jsme cosi pokazili špatnou péčí?

Stoprocentní jistotu, že se nové rostlině u nás bude dařit, nemáme nikdy. Přece jen jsou to živé organismy, na které působí příliš mnoho vlivů. Pokud však nakoupíme u skutečných odborníků, pak šanci na úspěch výrazně zvýšíme.

Objevte svého zahradníka

Někdy hledání provozovny, kde ctí zásady zahradnického řemesla, chvíli trvá. Dokonce je možné, že za skutečnými profíky musíme vážit cestu na druhý konec města či ještě dál. Mnohá tradiční zahradnictví zanikla, ale stále existuje řada míst, kde dělají svou práci s radostí a zodpovědností. Poradíme vám, nač si při nakupování dát pozor a jak poznat, kde to s rostlinami (a tedy i s námi - zákazníky), myslí opravdu dobře:

dražší rostliny je lépe nakupovat u specialistůcedule zahradnictví nedělá – nedostatek času mnohdy svádí zajít za nejbližší roh, kde si kdosi pronajal pár metrů čtverečních, zaplnil je rostlinami neznámého původu a nad vstupní bránu vyvěsil nápis typu zahradní království, zahrádkářův ráj. Zvlášť u rostlin, jejichž cena je vyšší a které by měly být atraktivní ozdobou zahrady delší dobu, se vyplatí pečlivě vybírat prodejce. Pokud vám obsluha není schopná k rostlinám nic bližšího sdělit, popřípadě jsou rostliny označeny pouze obecnými názvy (např. malina červená, růže, ibišek), raději rychle zamiřte jinam.

dlouhé otvírací doby a "nekonečný" sortiment - hobby markety jsou daní za naši touhu nakupovat kdykoli a pokud možno všechno pod jednou střechou. V tak velkém množství je nejsnadnější přivézt rostliny ze zahraničí, byť to většině rostlin neprospívá. Potíž bývá i v tom, že informace o pěstování bývají kusé, popřípadě pouze cizojazyčné. Ještě problematičtější jsou nákupy v prodejních řetězcích, kde jsou rostliny sezónním zbožím. Pátrání po někom, kdo vám zodpoví dotazy ohledně pěstování, bývá zdlouhavé a většinou neúspěšné.

nákup s přidanou hodnotou - solidní zahradní centra a specializovaní prodejci neprodávají "všechno", ale u toho co mají v nabídce se snaží poskytnout maximum informací. Jsou si dobře vědomi, že pokud budete s jejich zbožím spokojeni, rádi se budete vracet a kupovat další. Stále více informací připravují na své weby či facebookové stránky, aby si zákazník mohl už předem udělat představu, jaké rostliny by pro své podmínky potřeboval, případně co zajímavého je aktuálně v prodeji. Než přidá seriózní prodejce nový kultivar do nabídky, testuje kterým rostlinám se v našich klimatických podmínkách daří nejlépe. V době prodeje už má i zkušenosti, jak nejlépe o výpěstek pečovat. A navíc je takto vypěstovaná rostlina přivyklá na naše podmínky. To zvlášť ocení ti, kteří mají zahrady v okrajových polohách.