Legenda praví, že u rotundy svaté Kateřiny v České Třebové se kdysi pořádala procesí a sjížděli se sem lidé ze široka daleka. Místní je hostili jednoduchým pokrmem, kterému říkali jabkance. V jabkancích byste však jablka hledali marně. Jejich hlavní složkou jsou totiž brambory. Jak ale napovídá Český jazykový atlas, říkalo se v našich zemích bramborám všelijak: bandory, erteple, kobzole, grumbíry, kartofle, ale také zemáky či zemská jablka. Proto ono zdánlivě zavádějící pojmenování jabkanců. Jabkance jsou vlastně bramborové placky plněné tvarohem a sypané cukrem. Pečou se na sucho a připravují se z horkých vařených brambor.



Jabkancová pouť se každoročně koná koncem listopadu, krátce před svátkem sv. Kateřiny, před chalupou U kostelíčka v České Třebové. Pouť, na které se pečou a prodávají oblíbené jabkance (bramborové placky plněné tvarohem a posypané cukrem), pořádá Spolek od sv. Kateřiny. Jabkance se připravují celou noc, aby se mohly ráno čerstvé prodávat. Hlavní program pouti začíná odpoledne. O zábavu se na prostranství před chaloupkou stará purkmistr s policajtem, po nich vystupují jabkancoví umělci  se svými písničkami a scénkami.

Rotunda svaté Kateřiny je pozdněrománská kaple, která je nejvýznamnější architektonickou památkou České Třebové. Byla postavena v první polovině 13. století v centru osady založené na výšině nad pravým břehem řeky Třebovky. Obyvatelé České Třebové rotundě však říkají po svém: Kostelíček.

  • Místo konání: Česká Třebová, U kostelíčka 431
  • Kontakt: www.spoleksvk.8u.cz
  • Termín: 22. listopadu 2014, prodej jabkanců začíná od 7 hodin, hudební vystoupení jsou od 13 hodin