Jiřinkové slavnosti se v České Skalici poprvé pořádaly v roce 1837. Jejich věhlas záhy přesáhl hranice regionu. Není tedy divu, že o průběhu slavností referovala i dobová média. Atmosféru výstavu z roku 1844 vylíčil dopisovatel České wčely takto:



jiřiny na záhonech"Ze wšech stran sjížděli se ctitelowé nádherných jiřinek, a z mnohého kočáru zawítala nám drahá twář wlastencowa. W hostinci „u Českého lwa,“ nad jehožto hlawou se jiřinkowá koruna houpala, hemžilo se hostů nesčetné množství... W příjemném zahradním salonu seděli na wywýšeném místě čtyři soudcowé a písař. Před nimi stál jeblanec, jehož tři boky rozmanitými jirinkami, wywolenci to předešlých roků, jako jiskrnatými klenoty wyšitým čalounem ozdobeny byly...

Jednalo se teď o wywolení tří nejdokonalejších jiřinek, které by králowskou poctou odměněny býti měly. Kdo w tajemstwí jiřinkowého pěstowání zaswěcen není, diwil by se, že práwě tato bezwonná kwětina, která jako žena marnotratná, wšecku sílu swou na lesknawé barwy zewnějšího hedwábu wynakládá, takowého zalíbení došla...

Tomu wšak není takto. Dokonalost jiřinky záleží w jiných wlastnostech. Na barwitost, rozložitost kwětu nebere se žádný ohled, nýbrž hledí se, aby z wlastního semene wyrostlá kwětina nesla hustě směstnanou korunu, jejížto swinuté lupeny w pěkné srownalosti sferickou dokonalost napodobují, tak aby žádný lupen nad ostatní se newypínal, ale sworným duchem k celku přispíwal, a konečně aby při úplné wykwětlosti w jiřinkowém srdci plná zásoba swinutých lupínků neskončený wýwin slibowala....

Prwní poctu obdržela jiřinka Jiří Poděbradský, druhá dostala jméno Wlasta a třetí princ Albrecht, na památku jeho welké lásky k přírodě... Skwostný bál ukončil příjemnou tuto slawnost, kterážto co spojiště společenského žiwota Skalického okolí nikdy beze wší důležitosti ostati nemůže."

Se smrtí hlavního organizátora jiřinkových slavností, faráře a nadšeného pěstitele Františka Hurdálka (1790 - 1847), však skončily i jiřinkové slavnosti. Navíc ani události následujícíh let poklidnému zahradničení příliš nepřály. Dlouho to vypadalo, že slavné výstavy zůstanou už jen stránkou v českoskalické kroniky. Pokusy o pokračování slavné tradice neskončily velkými úspěchy. Až v polovině 20. let 20. století místní na tradici jiřinkových slavností navázali. Následovala však 2. světová válka a opětovné přerušení tradičních výstav. Nová kapitola jiřinkových slavností se otevřela až v roce 1962. Tehdy byla ke 100. výročí smrti Boženy Němcové provedena rekonstrukce Steidlerova hostince, kde se původní slavnosti konaly. V budově vzniklo Muzeum Boženy Němcové.

Tradice pokračuje

Každoročně se v září blízké okolí muzea promění v nádherný jiřinkový park s téměř tisícovkou vysázených jiřin. Navíc na návštěvníky jiřinkových slavností čeká zhruba 150 vystavených odrůd. Výsadbu a řezané květy vystavují členové jiřinkářské společnosti Dagla z východních Čech, Exnarovo zahradnictví z Velkého Třebešova a Langrovo zahradnictví z Rájce-Jestřebí.

Chybět nebudou také ukázky aranžování jiřinek (po oba víkendové dny od 10 do 16 hodin) a bohatý kulturní program.

Královna jiřinkových slavností

Královnu jiřinkových slavností – nejkrásnější jiřinku – volí přímo návštěvníci výstavy. Vítězná kráska se pak stává symbolem slavností v následujícím roce. Pro letošek v České Skalici kraluje kultivar Premia XVIII. Je to dekorační jiřinka, tmavě fialová s bílými špicemi petálů, průměr květu: 13 cm, výška rostliny: 100 cm. A je to opravdu královna královen, návštěvnické hlasování ovládla již 4x! Vítězné jiřinky z minulých ročníků najdete i se stručnou charakteristikou na webu Muzea Boženy Němcové v České Skalici.

Místo konání: Česká Skalice, areál Muzea Boženy Němcové

Kontakt: www.muzeumbn.cz

Termín: 11. - 13. 9. 2015, 9 – 17 hodin