Tvůrci se mohou stát všichni návštěvníci. Je to prý velmi snadné: základní tvar budoucí "slaměné sochy" vytvarujete z drátu (o tloušťce 6 – 10 mm) a pak už na něj jen provázkem (nejlépe sisalovým) přichytíte slámu a slamák je hotov. Záleží jen na vás, jestli to bude slaměný pes, loutka, pohádkový drak nebo třeba brýle.



Připravena je slaměná dílna a další výtvarné dílny. Program zpestří divadelní představení Smolíček, přehlídka šatů z dílny Šárky Moravcové, skupina historického šermu Sígři. Na páteční večer jsou připraveny noční prohlídky zámku, které zakončí ohnivá show. Pro děti je připravený skákací hrad, vodní bazén a lukostřelba.

Vytváření slamáků je přímo závislé na fantazii a dovednosti tvůrců. Jednoduchý slamák trvá tak 2 hodiny, složitější připravuje tým tvůrců třeba i 4-5 hodin. Některé motivy se každoročně opakují. Nejčastěji jsou zpodobňovány zvířecí motivy. V rámci Slámování vznikl pes, kočka, slon, klokan, škorpion, žába, čáp, praještěr, kačenky, Olgoj Chorchoj, želva, králíci z klobouku, vážka, opice. Vznikají i abstraktní motivy, symboly, pohádkové bytosti, užitné předměty, dopravní prostředky, ozdoby.

Místo konání: areál zámku v Červené Řečici

Kontakt: www.cervenarecice.cz

Termín: 21. – 23. srpna 2015, v neděli 23. 8. můžete od 10 hodin slamáky obdivovat v parku na náměstí