O tom, že je park atraktivní nejen v čase kvetoucích rododendronů se můžete přesvědčit v rámci oslav jeho založení o tomto víkendu. Součástí oslav jsou také dny otevřených dveří v průhonickém zámku. Veřejnosti se otevřou všechny dosud zrekonstruované prostory, tedy Rytířský sál a salonky, pracovna hraběte Taroucy, zámecká sklepení, kaple Narození Panny Marie.



V parku budou probíhat po oba víkendové dny komentované vycházky. V návštěvnickém centru Průhonického parku bude možno zhlédnout pásmo dokumentárních filmů z produkce České televize, natočených v uplynulých letech o parku. Chybět nebude ani černobílá pohádka Popelka z roku 1969, která se v průhonickém parku natáčela.

Součástí oslav bude v sobotu večer také slavnostní koncert Nostitzova kvarteta v Rytířském sále a beseda s rodinou zakladatele parku.

Průhonický zámecký park založil v roce 1885 hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca (1860 – 1936). Využil členité údolí potoka Botiče a jeho přítoků Dobřejovického a Zdiměřického potoka. Při budování parku citlivě zkombinoval již vzrostlé domácí duby, buky a lípy s dovezenými cizokrajnými dřevinami.

Přírodně krajinářský park má rozlohu 250 ha a patří k největším svého druhu v Evropě. Zvlášť výjimečná je zdejší sbírka pěnišníků (Rhododendron). Jejich počet se odhaduje na 8 000 kusů ve 100 druzích a kultivarech. Průhonický park byl vyhlášen Národní kulturní památkou a stal se součástí památkové rezervace UNESCO.

Místo konání: Zámecký park Průhonice

Kontakt: www.parkpruhonice.cz

Termín: 19. – 20. 9. 2015