borovice roubovaná na kmínkuDíky malému vzrůstu se čarověníky těší stále větší oblibě majitelů zahrad. Zvlášť dobře vynikají na skalkách, v předzahrádkách či v nádobách na terase. Pro zájemce o tyto zajímavé přírodní útvary připravili v táborské botanické zahradě výstavu. Její součástí je i prodej těchto pozoruhodných dřevin.



Cena čarověníků bývá poněrně vysoká. Odráží se v ní skutečnost, že získání a množení čarověníků je poměrně náročná záležitost. V zimním období je třeba v často velmi nepřístupném terénu odebrat rouby z divoce rostoucího čarověníku. Ty se pak naroubují na podnože stejných či příbuzných druhů dřevin. Výhodou takto získaných stromků je, že mají mnohem menší přírůstky než klasické jehličnaté dřeviny. Díky tomuje není třeba zaštipovat či jinak brzdit v růstu. A přesto si udrží atraktivní kompaktní tvar.

Výraz čarověník je složen ze slova věník, které je zastaralým označením pro trs nebo svazek větviček a zachycuje vzhled objektu. První část slova vystihuje jeho neobyčejnost, domnělý nadpřirozený původ, snad i magickou moc. Výrazy stejného obsahu jsou používány v celé řadě jazyků. Například v angličtině, kde jsou označovány jako witches‘ broom, v němčině Hexenbesen (čarodějnické koště).

Místo konání: Botanická zahrada při VOŠ a SZEŠ, nám. T. G. Masaryka, Tábor

Kontakt: szestabor.cz/botanicka

Termín: 11. - 14. 9. 2015, v pátek 8 – 18, o víkendu 10 – 18 hodin, pondělí 8 – 16.30