Nejmladší město České republiky je v roce 60. výročí svého vzniku pořadatelem tradičního hornického setkání, i když slavné období důlní těžby v Havířově před lety pominulo. Přesto mají zdejší obyvatelé k hornictví stále blízko, část obyvatel v tomto odvětví na okolních šachtách stále pracuje.



Červnový víkend přivítá v Havířově od 19. do 21. června stovky krojovaných horníků z celé České republiky, nedalekého Slovenska nebo sousedního Polska. Zváni jsou i členové spolků z Rakouska a Německa.

Květinový průvod městem se vydá v sobotu 20. června směrem k náměstí Republiky v jedenáct hodin od budovy havířovského magistrátu. V průvodu městem pojede několik alegorických vozů, které bude aranžovat floristický tým pod vedením mistra republiky ve floristice Jaromíra Kokeše.

Havířov v květech, ozdobené letadloTajemník Svazu květinářů a floristů Tomáš Svoboda prozradil, z jakých květin havířovské alegorické vozy vznikají: "16 tisíc karafiátů kolumbijských pěstitelů, hodně druhů a kultivarů z rozmanitého rodu chryzantém, gerbery různých velikostí a barev."

Floristé nazdobí sochu sv. Barbory - patronky horníků, pohádkovou lucernu, chybět nebude těžní věž nebo zkamenělý trilobit. Květinový průvod letos doplní krojovaní horníci. Městem projdou společně s dechovkami, mažoretkami a alegorickými vozy při tradičním květinovém průvodu.

Floristé budou letos soutěžit na téma Pohádkové postavičky z podzemí. O přízeň přítomných bude usilovat permoník, krtek nebo netopýr, mašinka Tomášek, Dařbuján a Pandrhola, trpaslíci a další výtvory. Floristé kromě květin přidají při soutěžní tvorbě trošku uhlí.

Historie květinových oslav v Havířově začala v roce 1973. Po roce 1989 se na plných 20 let přerušila. Až od roku 2009 se podařilo na tradici oblíbených květinových průvodů a výstav navázat. Letos se uskuteční již 19. ročník této oblíbené přehlídky.

Místo konání: Havířov

Kontakt: www.havirov-city.cz

Termín: 20. června 2015