Květná zahrada v KroměřížiZáleží jen na vás, jaký typ zahrady si vyberete. Máte jedinečnou šanci získat inspiraci pro budování vlastní zahrady. Vždyť do víkendu se letos zapojilo 9 farních a klášterních zahrad, 14 botanických zahrad a arboret, 57 přírodních zahrad, 48 historických zahrad a parků, 12 městských parků a prostor (včetně zahrad střešních).



K návštěvě zvou zahrady známé a proslulé, jako zahrady pod Pražským hradem, Květná a Podzámecká zahrada v Kroměříži. V zámeckém parku v Lednici bude v trávníku vysečen půdorys zaniklé zahrady u zámku. Návštěvníci se budou moci podívat do umělé jeskyně Peklo a na běžně nepřístupný Slavičí ostrov v zámeckém parku.

vstoupit můžete i do řady soukromých zahradVstoupit můžete také do zahrad soukromých, školních (počínaje lesní školkou a konče zahradami univerzitními) či do ukázkových zahrádkářských osad a kolonií.

Organizátoři připravili na webu  www.vikendotevrenychzahrad.cz nejen informace o programu v tom kterém místě, ale i veškeré potřebné údaje, abyste zahradu či park co nejsnadněji nalezli.

Inspiraci pořadatelé získali ve Velké Británii. Tam se zahrady otvírají pro veřejnosti již od roku 1998 pod názvem Open Garden & Squares Weekend. I u nás se těší víkend otevřených zahrad vzrůstající oblibě. V loňském roce navštívilo 10 000 návštěvníků 126 zahrad. Letos je přihlášeno 160 zahrad.

Místo konání: 163 zahrad a parků v celé České republice

Kontakt: www.vikendotevrenychzahrad.cz - na webu najdete podrobný přehled všech zúčastněných zahrad, včetně doprovodných programů.

Termín: 13. – 14. června 2015