jedle líbezná Abies amabilis Spreading Star arboretum Kostelec n.Č.l.Dřeviny jsou v arboretu uspořádány formou přírodního parku. V současnosti zdejší sbírku tvoří na tisíc druhů dřevin z celého světa. Ve starší části arboreta, která se buduje od roku 1954, jsou rostliny umístěny především podle svých ekologických nároků. Původní rozloha 4 ha se časem rozšířila o stoletou habrovou doubravu na 7,5 ha.



šácholan japonský Magnolia kobus, arboretum Kostelec n.Č.l.K dalšímu zvětšení plochy na 12,38 ha došlo v roce 1989. V průběhu let byl sortiment dále obohacován také keři a dalšími okrasnými dřevinami. Dřeviny jsou uspořádány formou přírodního parku.

Součástí sbírky jsou také srovnávací výsadby různých druhů smrků, jedlí a borovic. V nové (zadní) části se připravují expozice modelových porostů ze Severní Ameriky, Číny, Japonska, Sibiře a Dálného Východu, kde se uplatňuje geografické uspořádání.

japonský javor dlanitolistý Acer palmatum Dissectum, arboretum Kostelec n.Č.l.V průběhu Dnů otevřených dveří jsou pro návštěvníky připraveny exkurze s průvodcem. Začínají vždy v celou hodinu u chaty prof. Pravdomila Svobody (v centru Arboreta).

Místo konání: arboretum FLD, Kostelec nad Černými lesy, Truba 839

Kontakt: www.arboretum.czu.cz

Termín: 30. – 31. 5. 2015, 9 – 17 hodin

Dny otevřených dveří, arboretum Kostelec nad Černými lesy