V zahradách za Faustovým domem každoročně ožívají skalky a kamenná koryta množstvím skalniček, zakrslých jehličnatých či listnatých stromků. Nádhernou podívanou představují pestré květy azalek a rododendronů. Obdiv zaslouží nádherně zbarvené listeny dřínů či drobnokvětý šeřík.



šťavel devítilistý (Oxalis enneaphylla) z plakátu k výstavěNa výstavě nechybí tradiční zástupci skalniček: hořce v modré i bílé barvě, žlutá tařice, bílá iberka, nízké floxy v růžové i dalších barvách. Výstava je zároveň vynikající příležitostí k seznámení s méně známými rostlinami, původem z velmi vzdálených horských oblastí.

Nádherné polštáře růžových či bílých kvítků nabízí Rhodohypoxis, jehož domovinou je jižní Afrika, konkrétně vlhké horské svahy v oblasti tzv. Dračích hor. Zaslouženou pozornost poutají kompaktní a dlouho kvetoucí srdcovky Dicentra ‘Ivory Hearts’. Šťavel devítilistý (Oxalis enneaphylla) byste našli v jižní Americe, na pastvinách v Patagonii a Falklandských ostrovů. Mitrovničky jsou nízké trvalky ozdobné květem i listem. Vystavený kultivar Tiarella Candy striper má nejen pěkné bílé květy, ale i bohatě vykrajované zelené listy zdobené výraznou vínovou kresbou.

Samozřejmostí těchto výstav jsou jmenovky u vystavených rostlin. Díky nim se můžete inspirovat čím a jak rozšířit vlastní skalku. V případě zájmu si můžete vyhlídnuté rostliny zakoupit v prodejně, která je součástí výstavy. Samozřejmostí je přítomnost členů Klubu skalničkářů, kteří zájemcům ochotně, a především odborně, radí s péčí o jednotlivé rostliny.

Komentovaná prohlídka i ukázka aranžování koryta

V sobotu 9. května je pro návštěvníky výstavy připravena komentovaná prohlídka výstavy. Sraz zájemců je v 11.00 hodin u kované brány v zahradě. Od 13.00 hodin bude Zdeněk Zvolánek, propagátor vrstevnatých skalek a autor knihy České skalky, předvádět, jak postupovat při aranžování kamenů a rostlin v korytě.

Klub skalničkářů Praha pořádá v zahradě, kterou najdete v těsném sousedství Faustova domu na Karlově náměstí, dvě jarní a jednu podzimní výstavy skalniček. Ta květnová je z nich největší a nejdelší. Historii oblíbených pražských výstav odstartovala v roce 1969 výstava lomikamenů ve foyeru Národního muzea.

Místo konání: Zahrada vedle Faustova domu, Praha 2, Karlovo náměstí

Kontakt: www.skalnickari.cz

Termín: 6. 5. – 23. 5. 2015, 9 – 18 hodin