Amarylis v proutí, zámek TřeboňKaždý ročník má nějaké ústřední téma. Letošním je proutí, v minulých letech to byl např. skleněný svět, maškarní, holandské tulipány, japonská inspirace. Zámecké interiéry jsou pro výstavy květin úžasné nejen pro svou eleganci, ale i pro skutečnost, že v nich nebývá přetopeno. Návštěvníci tak mají po celou dobu výstavy možnost vidět svěží květy. Letošní ročník je věnován 400. výročí narození Jana Adolfa I. ze Schwarzenbergu (1615 – 1683), který v roce 1660 zakoupil třeboňské panství.



Jak nám potvrdil kastelán třeboňského zámku, Pavel Hofman, bude opravdu co obdivovat: "Rozkvetlých amarylisů bude k vidění cca na 400. Aranžmá doplní ještě tisícovka dalších květů a zeleně."

Přehlídka květinových vazeb a odrůdové sbírky této stále oblíbenější květiny proběhne na prohlídkové trase A (rožmberské renesanční interiéry) a v prostorách zámecké konírny. Tam si zahrádkáři mohou na květinovém trhu zakoupit nejen cibule této krásné květiny, ale také nejrůznější proutěné dekorace.

Součástí výstavy je sobotní doprovodný program, který začíná vždy v 10.30 a 14.30:

  • 11. 4. 2015 - vystoupení šermířské skupiny Jindřich
  • 18. 4. 2015 - vystoupení skupiny historických tanců Campanello a skupiny historického šermu Bratři z Růže

Místo konání: státní zámek Třeboň

Kontakt: www.zamek-trebon.eu

Termín: 11. - 19. 4. 2015

Amarylis a japonská inspirace, zámek Třeboň 2011

amarylis mají nádherné květyFotografie z výstav laskavě poskytl Státní zámek Třeboň

Poznámka redakce: V pojmenování "amarylek" vládne trochu zmatek. Proč vznikl a jak se "úředně" tyto krasavice jihoamerického původu jmenují se dočtete v našem článku Hvězdník, zornice nebo amarylka? Hippeastrum!