K pouťovým dobrotám patří koláče z mrkve zvané mrkvance. Právě druhou neděli v září můžete proslulou místní pochoutku ochutnat. Tehdy se v Polné nedaleko Jihlavy slaví Mrkvancová pouť.



Rozšířené pěstování mrkve zavedl šlechtický rod Žejdliců ze Šenfeldu, aby zpestřil jídelníček chudého lidu. Žejdlicové dokonce ustanovili jeden "mrkvový den" v týdnu, kdy se nesmělo jíst nic jiného. A tak si lidé vymýšleli, co všechno je z mrkve možné udělat. A zjistili, že z mrkve je možné připravit nejen polévku, salát či přílohu, ale třeba i báječné koláče.

Univerzální recept na ty pravé polenské mrkvance asi neexistuje. V rodinách se recepty často dědí z generace na generaci. Místní kronikáři shromáždili desítku nejosvědčenější receptů na mrkvace, mrkvánky či mrkvancové tlamičky. Jsou to vesměs těsta kynutá a kromě mrkve se v nich velmi často jako koření objevuje fenykl nebo pepř.

Místo konání: Polná

Kontakt: www.mesto-polna.cz

Termín:  11. – 13. 9. 2015