Položit nový dotaz

Zpracování a skladování plodin

Jak se správně starat o plodiny ze zahrádky sklizené tak, aby dlouho vydržely; postupy zpracování.

Dobromysl se zlatými listy

Otázka:

Na skalce léta pěstuji nízkou dobromysl s téměř zlatě zbarvenými lístky. Voní velmi pěkně, ale nejsem si jistá, zda ji mohu také používat v kuchyni, podobně jako klasickou dobromysl.

Odpověď:

Rod dobromysl (Origanum) zahrnuje celou řadu druhů. Pro kuchyňské použití se nejčastěji používá dobromysl obecná (Origanum vulgare). Vyšlechtěna byla celá řada kultivarů, mezi kterými najdeme i několik žlutolistých (např. Thumble´s Variety, Golden Narrow, Aureum, Goldtaler, Golden Shine). Jejich použití pro kuchyňské účely je možné. Nejlépe, když si zkusíte trochu nasušit a porovnáte s klasickou dobromyslí.

Naopak některé další druhy dobromysli, např. dobromysl hladká (Origanum laevigatum), dobromysl okrouhlolistá (Origanum rotundifolium), dobromysl krétská (Origanum dictamnus), se využívají spíše jako okrasné druhy. Jejich listy sice také mají charakteristické aroma, ale jsou tužší, než listy dobromysli obecné.



Podobné příspěvky



Kam dál?

  • Přírodní sklep ve skále udržuje stabilní prostředí pro uskladňování úrody

    Příprava sklepa je základ úspěchu

    , 0 komentářů

    Dříve než začneme plnit sklep našimi pěstitelskými produkty, měli bychom věnovat pozornost důkladné kontrole stavu skladovacího prostoru. Špinavý a neudržovaný sklep se stává živnou půdou pro mnoho choroboplodných zárodků, které pak působí vyšší kazivost uskladněného ovoce a zeleniny. Zaměříme se proto především na prevenci.