Diskuze na téma: Tmavnutí hlíz

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Luděk , Vloženo: 27.3. 2017 07:40
Příspěvek: Dobrý den !
Řadu let pěstuji brambory. Vždy jen z certifikované sadby a min. vždy 2-3 odrůdy každý rok. Stanoviště měním. Přihnojuji hnojivem na brambory a v průběhu vegetace superfosfátem.
Při konzumaci loňšǩé úrody se objevuje velmi výrazný a nepříjemný problém. Jde o odrůdy Dita a Adéla. Ve slupce je barva hlíz normální. Po uvaření začne docela velký podíl (30%) hlíz (bez ohledu na odrůdu) tmavnout a nabírat velmi odpornou zelenohnědou barvu. Také konzistence těchto hlíz je odlišná - tužší.
Co toho může být příčinou a co se s tím do budoucna dá dělat?
Budu vděčný za Vaše rady. Předem děkuji .
Zdravím.

Autor: Nepřihlášený uživatel - ladka , Vloženo: 27.3. 2017 10:46
Luděk : Nemám přímo zkušenosti s mnoha odrůdami, ale některé jsou náchylnější k tmavnutí. Někdy pomůže brambory vařit oloupané a do vody přidat trošku octa nebo mléka.
Autor: Nepřihlášený uživatel - Hanka , Vloženo: 27.3. 2017 15:24
Luděk : Na kvalitu úrody brambor může působit spousta faktorů, ale nezanedbatelný je i vliv počasí v daném roce. Pokud by se to letos opakovalo, zkusila bych jinou odrůdu.